Het Arco-spook is terug: gedupeerden sturen waarschuwingsschot naar CD&V en andere Vivaldi-partijen

In volle regeringsgesprekken duikt het Arco-spook weer op. De belangenvereniging ArcoClaim wil via een open brief druk zetten op de onderhandelende partijen, en dan vooral CD&V.

De coöperatieve Arco was een grote aandeelhouder van Dexia en ging mee tenonder toen die financiële groep in 2008 kapseisde. De toenmalige regering-Leterme beloofde een waarborg voor de circa 800.000 Arco-coöperanten, maar van een vergoeding voor de gedupeerden is twaalf jaar later nog niets in huis gekomen.

Er is veel geld mee gemoeid. Aangezien zij gemiddeld 2.000 euro belegd hadden, kan die belofte de Belgische staat – de belastingbetaler dus – een slordige 1,5 miljard euro kosten. De regering-Michel beloofde tijdens zijn regeerperiode een oplossing uit te dokteren. Maar ook dat draaide op niets uit, onder meer omwille van tal van juridische bezwaren.

Open brief

De gedupeerden geven de moed niet op en richten nu hun pijlen op de mogelijke Vivaldi-coalitie. De partijvoorzitters van Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen, Ecolo en CD&V, maar ook staatsbank Belfius en Beweging.net (ex-ACW), kregen per open brief opnieuw het dossier opgediend, zo laat ArcoClaim dinsdag weten. Die belangenvereniging procedeert voor ruim 7.000 coöperanten tegen de staat en Belfius, de voormalige Dexia Bank.

‘We zullen niet rusten voor gerechtigheid en zullen desnoods via onze procedures veroordelingen afdwingen’, waarschuwt ArcoClaim-voorzitter Ab Flipse. Hij is vooral scherp voor CD&V. Arco was een vehikel van werknemersbeweging ACW, nu Beweging.net, een van de vleugels van de christendemocratische partij. ‘Als u ditmaal ook uw basis laat vallen en de Arco-zaak niet het regeerakkoord laat zetten, dan tekent u het doodvonnis van uw partij die onder 5 procent zal gaan’, richt hij zich tot CD&V-voorzitter Joachim Coens.

Meer