Preformateur Egbert Lachaert (Open Vld) test positief op corona

Corona legt de formatiegesprekken stil. Preformateur en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert test positief en aangezien hij nauwe contacten had met alle tenoren van de Vivaldi-partijen, is het onduidelijk wanneer de gesprekken weer voort kunnen. “Misschien moeten we naar vervangers zoeken.”

Toen het telefoontje kwam, had Egbert Lachaert er al een stevige werkdag opzitten. De vergadering met alle partijvoorzitters en hun voornaamste luitenants zat er net op. Ze waren een werkmethode overeengekomen voor de volgende dagen. De onderhandelaars waren nog wat aan het napraten toen Lachaert de boodschap kreeg: hij had positief getest op corona. In ijltempo werd in de gebouwen van de Kamer een testcentrum op poten gezet, waar de onderhandelaars zich konden laten testen. Lachaert zelf ging onmiddellijk in quarantaine voor veertien dagen.

Verkoudheid

De preformateur voelde zich maandagavond al niet opperbest. Hij was gaan joggen en raakte moeilijk vooruit. Gistermorgen trok hij dan maar naar zijn huisarts om zich te laten controleren. Hij had geen koorts, dus vermoedden ze een verkoudheid. Maar voor de zekerheid nam de dokter toch een coronatest af.

Hoewel de overheid iedereen op het hart drukt om bij het minste symptoom thuis te blijven, besliste Lachaert toch door te gaan met zijn gespreksronde. Omdat hij het idee had dat de formatie nu echt vaart kon maken. CD&V was weer bereid om te praten na de strubbelingen van maandag. De deadline van 17 september kwam met rasse schreden dichterbij, dan komt premier Sophie Wilmès (MR) het vertrouwen vragen in de Kamer. En er lag nog een pak werk op de plank. Niet in het minst om uit te maken wie de formateur en dus de toekomstige premier moest worden.

Dat ligt nu allemaal noodgedwongen stil. “Om elk risico te vermijden, zal de komende tijd geen enkele fysieke vergadering doorgaan”, laten Lachaert en zijn collega-preformateur Conner Rousseau (SP.A) weten in een persmededeling. “Intussentijd bekijken we hoe de werkzaamheden toch kunnen verderzetten via videoconferentie.” Evident wordt dat alleszins niet. Helemaal moeilijk wordt het als nóg iemand zou ziek vallen.

Véél contacten

En dat kan zeker gebeuren. Lachaert heeft als preformateur véél contacten. Bijna allemaal met mensen die aan de knoppen zitten van het land. Vicepremier en compagnon de route Alexander De Croo (Open VLD) bijvoorbeeld moet voor alle zekerheid ook een test afleggen. Net als de partijwoordvoerder. En zelfs de koning ontsnapt niet aan de coronadreiging. Lachaert kwam vorige week vrijdag nog verslag uitbrengen aan de vorst over zijn formatiepoging. Het Paleis maakt duidelijk dat dat met nodige veiligheidsmaatregelen is. De gesprekspartners zitten altijd op een paar meter en de vertrekken worden goed geventileerd. Maar veiligheid voor alles, dus laat ook de koning zich testen. De volgende audiëntie van Lachaert, samen met Rousseau, staat gepland op uiterlijk vrijdag, vroeger als het enigszins kan. Ook dat zal waarschijnlijk met een videocall moeten.

“Corona gooit overal roet in het eten. In de Wetstraat is dat niet anders”, klinkt het bij een onderhandelaar. De preformateurs benadrukken dat ze er alles aan doen om de werkzaamheden zo veilig mogelijk te laten verlopen en dat ze geen enkel risico zullen nemen voor een verdere besmetting. Hoe dat er concreet moet uitzien, is voorlopig koffiedik kijken. “Eerst de resultaten afwachten. Pas dan kunnen we zien of we verder kunnen. Of dat er eventueel naar vervangers moet gezocht worden.”

(Arnout Gyssels)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER