Direct naar artikelinhoud
FormatieUpdate

Egbert Lachaert test positief op coronavirus, ook koning Filip laat zich testen

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.Beeld BELGA

Preformateur en Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is besmet met het coronavirus. Dat meldt zijn partij. Hij gaat meteen veertien dagen in quarantaine. Lachaert bracht vorige week vrijdag nog verslag uit bij de koning en die zal nu ook een coronatest ondergaan.

De Open Vld-voorzitter voelde zich pas maandagavond niet lekker en liet zich daarom testen. Hij zal de federale regeringsonderhandelingen blijven opvolgen met zijn collega-preformateur Conner Rousseau (sp.a) en dat via videoverbinding. Als voorzitter zal Lachaert zich laten vervangen door ondervoorzitter Alexander De Croo.

Rousseau

Rousseau meldt intussen op Twitter dat hij zich al heeft laten testen en negatief bleek. Over twee dagen zal de test herhaald worden en in tussentijd werkt hij met de nodige voorzorgen verder. Volgens viroloog Steven Van Gucht zou Rousseau desalniettemin veertien dagen in quarantaine moeten gaan. Dat zei hij op Radio 1.

CD&V-voorzitter Joachim Coens, Groen-voorzitster Meyrem Almaci en de andere onderhandelaars van Groen laten zich vandaag nog testen, net als PS-voorzitter Paul Magnette. Tot de resultaten van de voorzitters en de onderhandelaars van de zogenaamde Vivaldi-partijen bekend zijn, vinden er geen formatievergaderingen plaats. Dat meldt de woordvoerder van Open Vld op Twitter. Eenmaal bekend is wie besmet is, kunnen eventuele vervangers aantreden.

Het is dus nog afwachten wanneer socialisten, liberalen, groenen en CD&V de draad van de gesprekken weer kunnen oppikken. Eerder op de dag was er wel een korte vergadering van preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau met de voorzitters van de betrokken partijen. Die ging over de werkmethode.

Koning

Lachaert bracht vorige week vrijdag nog verslag uit bij de koning. Die audiëntie verliep in een goed geventileerde ruimte en de regels van de social distancing werden de hele tijd gerespecteerd, zo bevestigt het Paleis aan onze redactie. Bovendien vertoonde Lachaert toen nog geen symptomen. Desondanks zal onze vorst een coronatest ondergaan.

Vrijdag moesten de preformateurs normaal gezien opnieuw naar de koning. Als de koning negatief test, kan Rousseau eventueel alleen gaan of kan de ontmoeting plaatsvinden via videoconferentie.

Lachaert was vrijdag ook te gast in de televisiestudio’s van VTM NIEUWS en het duidingsmagazine Terzake. Daar is voorlopig geen paniek. Alle voorzorgsmaatregelen (zoals mondmaskers, sociale afstand en handhygiëne) werden gerespecteerd, zo klinkt het. Mocht er toch nauwer contact geweest zijn, dan zal de persoon in kwestie getest worden.