Direct naar artikelinhoud
AchtergrondZaak-De Pauw

Het proces-Bart De Pauw lijkt een soap zonder voorgaande te gaan worden

Bart De Pauw.Beeld Joost De Bock

De laatste juridische horde is genomen. In het voorjaar van 2021 staat Bart De Pauw voor de correctionele rechtbank in Mechelen oog in oog met een tiental vrouwen die hem beschuldigen van belaging en elektronische overlast. Het proces lijkt een soap zonder voorgaande te worden.

Na een korte zitting, helemaal aan het eind van de voormiddag, verwees de raadkamer in Mechelen gisteren tv-maker Bart De Pauw (52) door naar de correctionele rechtbank uit hoofde van belaging en elektronische overlast. “Wij hebben ons niet verzet”, zei zijn advocaat Michaël Verhaeghe bij het verlaten van het gerechtshof. “Wij hebben veel te zeggen, maar niet nu.”

Zijn collega John Maes vulde aan: “Zoals eerder in de persverklaring van onze cliënt is opgemerkt, is er geen verzet tegen de verwijzing. Wij behouden al onze argumenten voor de openbare terechtzitting.”

Telefoontap

Het is nu wachten op de dagvaardingen voor Bart De Pauw zelf en de burgerlijke partijen. Het gaat vooral om een aantal Vlaamse actrices die optraden in tv- of filmproducties waarvan De Pauw regisseur was en kon handelen vanuit een hiërarchisch superieure positie. De meeste vrouwen deden hun beklag over weken- tot maandenlange stalking met erg opdringerige sms’en (“je zag er weer zo smoking hot uit”, “ik wil u neuken”). De vroegste klacht gaat terug tot de periode 2004-2005, de laatste tot 2016.

Een groep vrouwen maakte eind 2017 in een vertrouwelijke brief aan de VRT-top melding van wat hen in de loop der jaren overkwam. Ze wilden enkel dat het ophield, maar toenmalig VRT-CEO Paul Lembrechts zette de samenwerking met De Pauw stop. Daarop opende het parket in Mechelen een onderzoek op grond van de nieuwe wet van 25 maart 2016, waardoor belaging niet langer een klachtmisdrijf is. Een openbaar ministerie hoeft niet langer een klacht van een slachtoffer af te wachten om op te treden tegen stalking. Dat deed het Mechelse parket. Het vatte onderzoeksrechter Philippe Van Linthout. Hij verrichtte her en der huiszoekingen en liet de gsm van De Pauw wekenlang afluisteren. De ondervraging van De Pauw duurde 12 uur. Het onderzoeksdossier telt 4.000 pagina’s.

Tijdens het strafonderzoek bemoeilijkte de regisseur de zaken vooral voor zichzelf. Hij legde in een video die viraal ging bekentenissen af en bedankte in augustus 2018 voor een minnelijke schikking. Enkele opnames van telefoongesprekken bevatten gênante uitspraken over een aantal burgerlijke partijen. Het proces, met open deuren, lijkt onvermijdelijk uit te draaien op een soap zonder voorgaande.

Voorjaar 2021

Het onderzoek werd meer dan een jaar geleden al beëindigd. Lange tijd leek het Openbaar Ministerie te aarzelen met het opstellen van een eindvordering, maar die kwam er in mei uiteindelijk toch.

“In die eindvordering zegt het parket dat er voldoende bezwaren zijn om de zaak door te verwijzen naar de correctionele rechtbank”, zegt de Mechelse parketwoordvoerster Lieselotte Claessens. “De partijen die kennis hebben genomen van het dossier en van die vordering hebben hun standpunten uiteengezet. In deze fase van de procedure wordt er geen debat gevoerd over schuld of onschuld van wie dan ook. Het is niet hierover dat de raadkamer oordeelt. Vandaag gaat het over de vraag of er voldoende bezwarende elementen zijn om de zaak aan de correctionele rechtbank over te laten om daar een dergelijke beoordeling te laten gebeuren.”

Iets voor drieën besliste de raadkamer om door te verwijzen. Als hij schuldig wordt bevonden aan de tenlastelegging, riskeert Bart De Pauw twee jaar gevangenisstraf.

“Het is nu wachten op de dagvaardingen”, zegt advocate Christine Mussche, die de meeste burgerlijke partijen vertegenwoordigt. “Daarna volgt een inleidende zitting waarop een conclusietermijn zal worden vastgelegd en een datum voor het uiteindelijke proces.”

Verwacht wordt dat dat proces in het voorjaar van 2021 zal starten.