© Jan Van der Perre

Testdorp Spoor Oost komt nu echt op gang door vele terugkeerders uit rode of oranje zone

Antwerpen, Borgerhout -

Maandag maakten 451 mensen een afspraak om zich te laten testen in het testdorp op Spoor Oost in Borgerhout, dat nu ongeveer een maand operationeel is. 432 daarvan kwamen daadwerkelijk opdagen. Dat is een pak meer dan de eerste weken van het testdorp, toen er per week in totaal ongeveer 731 mensen een test lieten uitvoeren. Dat het dorp nu op volle toeren draait, is onder meer het gevolg van een “terugkeerders uit vakantie met een goede burgerzin” volgens spoedarts Jan Stroobants.

Rebecca Van Remoortere

Wie terugkeert uit een oranje zone wordt aangeraden veertien dagen in quarantaine te gaan. Maar als die persoon op de negende dag van de quarantaine een negatieve Covid-19 test aflegt, mag de quarantaine stopgezet worden. Dat is een recht waar veel terugkeerders uit een oranje zone graag gebruik van maken. Zo blijkt uit de opkomst in het testdorp op Spoor Oost.

“In de eerste plaats geeft de overheid codes aan wie zich moet of mag laten testen, met die codes kunnen ze dan naar ons komen. Maar die codes worden nog naar te weinig mensen gestuurd. We konden niet wachten tot dat systeem op punt stond, dus is het ondertussen mogelijk gemaakt voor terugkeerders uit een oranje zone om zo’n test aan te vragen. Dat kunnen ze meteen na thuiskomst in België doen. Maandag testten we 148 mensen die terugkeerden uit een oranje zone”, vertelt spoedarts Jan Stroobants. Zelfs wanneer die test negatief is, moeten die terugkeerders uit een oranje zone nog steeds veertien dagen in thuisquarantaine.

“Via mail nodigen we die mensen vrijblijvend uit om op de negende dag nogmaals langs te komen om zich te laten testen. Is die test negatief, dan mogen ze uit quarantaine. Maandag deden 68 mensen voor de tweede keer een test. Dat wijst er ook op dat men zich effectief aan de quarantaine houdt. We merken een goede burgerzin op bij de personen die zich laten testen. Op die manier zitten we met een economisch voordeel, want die mensen kunnen weer sneller aan het werk.”

© Jan Van der Perre

Griep

Het testdorp is nu iets meer dan een maand open en draait dus op volle toeren de laatste dagen, maar ze staan op Spoor Oost nog wel voor een grote uitdaging. “We zorgen er nu voor dat de druk op de zorgsector veel lichter is omdat we mensen zonder symptomen massaal en snel kunnen testen. Binnen enkele weken hebben we echter ook te maken met de griep. Dan gaan mensen met dezelfde symptomen als Covid-19, maar die eigenlijk griep hebben, zich zorgen maken en zich willen laten testen. We moeten in overleg met de huisartsen nadenken of we dan wel mensen met mildere symptomen ook bij ons kunnen testen. Misschien moeten we de stromen van symptomatische en niet symptomatische personen dan scheiden.”

Of het testdorp nog lang nodig is, is nog helemaal niet duidelijk. “Van de laatste twee weken heb ik geen cijfer. De vorige weken testte gemiddeld 7 à 8% positief van de personen die zich lieten testen op Spoor Oost. Nu zijn de scholen geopend en zijn de bedrijven terug uit verlof, we moeten zien wat voor impact dat heeft op de cijfers. Als het cijfer blijft dalen, zou het kunnen dat het testdorp een tijd een slapend dorp kan worden tot het opnieuw noodzakelijk is. We zouden alleen maar gelukkig zijn als we in slaapmodus konden gaan, dat zou betekenen dat we het virus nog meer onder controle hebben”, besluit Stroobants.