Direct naar artikelinhoud
AchtergrondOnderwijs

Na één week school al klassen in quarantaine

Cijfers over hoeveel scholen in totaal al klassen in quarantaine tellen, zijn er nog niet.Beeld Wouter Van Vooren

Het schooljaar is nog maar een week oud en daar zijn de eerste verhalen van klassen die in quarantaine gaan al. Voorlopig is het onmogelijk te zeggen in hoeveel scholen er besmettingen werden vastgesteld.

“Het was wel even pompen.” Toen Dominique Verbruggen, directeur eerste graad van de Gentse Sint-Bavo-school dit weekend samen met zijn collega-directeuren bericht kreeg dat een van hun leerlingen besmet was, betekende dat een versnelling hoger schakelen voor de hele school.

“We kregen eind vorige week te horen dat een gezinslid van een van onze leerlingen positief had getest”, zegt Verbruggen. “Zodra we dat wisten, is die leerling uit de klas gehaald en in quarantaine gezet tot die de school kon verlaten. De leerling is volgens de procedure naar huis gegaan. Dan was het wachten op de test van de leerling zelf. Het resultaat hebben we zaterdag gekregen en dan is heel het raderwerk in gang geschoten.”

Dat komt er concreet op neer dat het bevoegde Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) gecontacteerd werd. Dat start dan het contactonderzoek op de school op. Omdat er nogal wat hoogrisicocontacten waren binnen de klas, is beslist om de hele klas in quarantaine te plaatsen.

Pittig

Het voorbije weekend besteedden de verschillende CLB-artsen en de school aan het opbellen van alle betrokken leerlingen en ouders om de situatie uit te leggen. Daarnaast werden in allerijl webcams geïnstalleerd in de getroffen klassen, zodat leerlingen van thuis les kunnen volgen. “Het was best pittig”, zegt Verbruggen.

Hij benadrukt overigens dat de familie in kwestie niet naar een rode zone is getrokken in de zomer, noch onnodige risico’s heeft genomen. “Ze hebben gewoon malchance gehad”, zegt Verbruggen. “Dat wil ik toch benadrukken, omdat ik hoor dat op sociale media hier en daar wel met vingers wordt gewezen. Dat willen wij niet doen.”

Het Sint-Bavo is niet de enige school waar zulke preventieve maatregelen genomen moeten worden. Elders in Gent zijn er nog minstens zes scholen waar er leerlingen of klassen in quarantaine geplaatst moesten worden vanwege besmettingen, zo meldt Het Nieuwsblad.

In Brussel zijn uit acht verschillende scholen meldingen van besmettingen binnengelopen bij het CLB van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Dat zegt Inge Van Trimpont, directeur van de permanente ondersteuningscel van de CLB’s van het  GO! aan persagentschap Belga. Daarnaast was er eerder al bericht dat ongeveer 210 kinderen uit twee verschillende kleuterscholen in Elsene in quarantaine moesten nadat twee buitenschoolse animatoren positief getest hadden op Covid-19.

Helikopterbeeld

Al is het eigenlijk bij zowat alle CLB’s momenteel alle hens aan dek. “Ik hoor dat er inderdaad meer vragen binnenlopen”, zegt Stefan Grielens, directeur van het Vrij CLB Netwerk. “Op verschillende plaatsen merkt men nu hoeveel werk het is om zo’n besmetting goed op te vangen. Je moet toch al snel vijftig mensen opbellen en hen uitleggen dat ze zich moeten laten testen en in quarantaine gaan. Dat roept heel wat vragen op en soms zelfs boosheid. Dat vraagt op dat moment dus heel wat van de mensen.”

Grielens wijst erop dat de Vlaamse regering afgelopen vrijdag besliste om extra middelen vrij te maken voor die contacttracing binnen de CLB’s. Hij hoopt dat de druk op de centra op die manier wat verlicht kan worden. “Ondanks die extra middelen zullen we keuzes moeten maken”, zegt hij. “Contacttracing krijgt nu prioriteit. Maar dat betekent ook dat niet alle systematische onderzoeken dit jaar kunnen doorgaan. Een aantal leerlingen die normaal op onderzoek zouden komen, kunnen dat nu niet. Daar is gewoon geen ruimte voor.”

Wat nog niet helemaal op punt staat, is het overkoepelend beeld. Het is momenteel onmogelijk te zeggen in hoeveel scholen al besmettingen zijn vastgesteld. De gegevens die de CLB’s daarover binnenkrijgen, worden bijgehouden maar kunnen nog niet direct vertaald worden in realtime gegevens. “Is dat een hiaat? Voor het beleid is zulke informatie inderdaad wel interessant, maar voor de contacttracing op het terrein is dat minder belangrijk”, zegt Grielens.

Het is wel de bedoeling dat die cijfers gemakkelijker opgevraagd kunnen worden. Momenteel wordt er gewerkt aan de IT-systemen van de CLB’s zodat de cijfers snel gecentraliseerd kunnen worden. Gehoopt wordt dat die update in de nabije toekomst klaar is.

Individuele gevallen

Ook op het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft men momenteel geen zicht op totale aantallen. Scholen wordt enkel gevraagd om te melden als ze sluiten, wat twee scholen tot nu toe hebben gedaan uit preventie. “Ik begrijp ook dat de systemen van de CLB’s nog niet aangepast konden worden aan de huidige situatie”, zegt woordvoerder Michaël Devoldere. “Natuurlijk, hoe sneller we het kunnen opvolgen, hoe beter.”

Ondanks de besmettingen in verschillende scholen en de (preventieve) maatregelen, lijkt niets erop te wijzen dat het om grote uitbraken gaat. “Bij grote uitbraken zou ik normaal verwittigd moeten worden”, zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testen & Tracing. “Dat is nog niet gebeurd. Daaruit leid ik af dat het om individuele gevallen gaat.”