Direct naar artikelinhoud
Veiligheidsraad

Pas eind september nieuwe Veiligheidsraad: vooral lange termijn op de agenda

Premier Wilmès.Beeld Thomas Nolf

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft dan wel in stijgende lijn gaan, een nieuwe Veiligheidsraad zou pas binnen een dikke tien dagen weer op de planning staan. De politici zullen zich dan buigen over een langetermijnvisie.

Een exacte datum is er nog niet, maar waarschijnlijk vindt de vergadering plaats in de week van 21 september, exact een maand na de vorige Veiligheidsraad. De huidige situatie dwingt de beleidsmakers niet om (nieuwe) nationale maatregelen af te kondigen, klinkt het. Als er ergens een problematische broeihaard is, heeft de gouverneur of zelfs de burgemeester de macht om zelf beslissingen te nemen.

De latere datum geeft de nieuw samengestelde Celeval – het orgaan dat de GEES vervangt – voldoende tijd om een langetermijnvisie op poten te zetten en het globale plaatje te bekijken. De Veiligheidsraad zal hoogstwaarschijnlijk dan ook perspectief voor een langere periode dan een maand geven. Bovendien kunnen op dat ogenblik ook de effecten van de heropening van de scholen, de terugkerende reizigers en de nieuwe bezoekregeling in de rusthuizen op de coronacijfers in kaart gebracht worden.

Op 17 september, de dag dat het kabinet-Wilmès in lopende zaken gaat, willen preformateurs Conner Rousseau (sp.a) en Egbert Lachaert (Open Vld) een nieuwe regering in de steigers hebben staan. Toch zal deze Veiligheidsraad – misschien voor de laatste keer? – voorgezeten worden door huidig premier Sophie Wilmès (MR).