‘Corona brengt 66.000 gezonde Belgische bedrijven in problemen’

Ongeveer 66.000 intrinsiek leefbare ondernemingen zijn als gevolg van de coronacrisis in de financiële problemen gekomen. Dat blijkt uit een omvangrijke studie van handelsinformatiekantoor Graydon, in opdracht van werkgeversorganisatie VBO.

‘De studie toont aan dat de crisis nog helemaal niet voorbij is. Ongeveer 16 procent van de bedrijven die voor de crisis gezond waren, dreigen in moeilijkheden te komen’, zegt Eric van den Broele van Graydon.

‘Natuurlijk zaten sommige bedrijven al voor de crisis in de problemen. Als we die buiten beschouwing laten, komen we dus nog altijd uit op bijna één bedrijf op zes dat voor de crisis perfect gezond was, maar nu met aanzienlijke liquiditeitsproblemen wordt geconfronteerd’, zegt VBO-topman Pieter Timmermans.

Overheid als Superman

De studie wijst ook uit dat zonder de steunmaatregelen van de overheid, het aantal bedrijven in moeilijkheden nog veel hoger zou liggen. Belgische bedrijven profiteerden de voorbije zes maanden onder meer van de versoepeling van de tijdelijke werkloosheid, de staatswaarborg voor ondernemingskredieten of de gewestelijke steunpremies.

Het zijn vooral kleinere en jonge ondernemingen die het zwaarst getroffen werden door de coronacrisis. Daarnaast zijn er ook verschillen per sector: zowat de helft van de horecabedrijven verkeert nu in moeilijkheden, en meer dan één op de vier in de transport en de recreatieve sector. Maar ook in andere en minder voor de hand liggende sectoren zoals de bouw, auto, textiel en handel heeft meer dan een derde van de ondernemingen het moeilijk.

‘Enkel een doordacht herstelbeleid, gedragen door een volwaardige meerderheidsregering, kan helpen de schade te beperken en een solvabiliteitscrisis te voorkomen”, waarschuwt het VBO.

Spaargeld

De behoeften zijn enorm: in vergelijking met de toestand voor de crisis zou de liquiditeitsbehoefte momenteel ongeveer 83 miljard euro bedragen, berekende Graydon. Dat geld kan niet alleen door de overheid worden opgehoest. Er is de vaststelling dat er nog een pak bedrijven zijn met aanzienlijke reserves, net als een grote massa particulier spaargeld. De nieuwe federale regering zou dat via fiscale prikkels kunnen mobiliseren, klinkt het bij de initiatiefnemers van de studie.

Lees ook: Tijdelijke werkloosheid beschermt Belgische jobs, maar voor hoelang nog?

Meer