Direct naar artikelinhoud
CoronaCijfers

Marc Van Ranst: ‘Ik sluit niet uit dat we straks weer tegen de 1.000 gevallen per dag zitten’

Viroloog Marc Van Ranst: 'De tijd dat er 500 gevallen per dag waren, ligt al een tijdje achter ons.'Beeld BELGA

‘Een kleine versnelling van de toename’, zo noemde viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) de laatste coronacijfers. Moeten we ons dan echt geen zorgen maken? Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) kadert de laatste cijfers.

Hoe interpreteert u de laatste cijfers?

“Je wordt een beetje in slaap gewiegd met weekgemiddelden. De tijd dat er 500 gevallen per dag waren, ligt al een tijdje achter ons. We zien de laatste week 600 of 700 gevallen per dag. De bottom-line is dat het verder zal stijgen.”

Hoe verklaart u die stijging?

“Er zijn drie factoren. Er zijn mensen die terugkomen uit gebieden met corona en zich niet laten testen of in quarantaine gaan. Een tweede factor is de opening van de scholen. Hoewel we dit effect volgende week pas echt zullen zien, lijkt dat wel mee te vallen. En dan is er de veranderende atmosfeer. Het virus is niet veranderd, wij zijn veranderd. We moeten leren leven met het virus, is nu de boodschap. Dan heeft dat nieuwe normaal als gevolg dat we zulke cijfers hebben. Voor een viroloog is dat horror.”

Er is natuurlijk een verschil tussen ‘het virus zijn beloop laten gaan’ en ‘leren leven met het virus’. Dat zijn toch twee uitersten van elkaar?

“Het zijn geen twee uitersten, ze liggen in het verlengde van elkaar. Andere landen zouden onze cijfers een ramp vinden. En dan zijn we nog niet eens de slechtste leerling van de klas. Maar ik vind dat we meer ambitie moeten hebben.

“Ja, de contacttracing die we hebben, is beter dan vroeger. Maar eenmaal een bepaalde grens overschreden wordt, dan stopt die contacttracing met functioneren omdat ze overspoeld wordt. Dus een relevante vraag aan de contacttracing zou zijn: wat kunnen jullie aan, zodat er binnen de paar dagen getest en getraced wordt?”

Maakt u zich zorgen?

“Een beetje. Want we waren goed op weg om de cijfers met de bubbel van vijf alles naar beneden te krijgen. Enkele weken geleden werd dat allemaal in vraag gesteld. Dat is goed en dat is normaal. Maar dat zorgt ook voor een mentaliteitswijziging bij de bevolking. Als toppolitici zeggen dat we overdreven hebben, als mensen zeggen dat virologen halve fascisten zijn en de samenstelling van een nieuwe Celeval erop gericht is samen te leven met het virus: wel, al die zaken hebben effect.”

Maar snapte u de kritiek dat er gezocht moet worden naar een evenwicht tussen de maatregelen en de onbedoelde gevolgen ervan?

“Ik snap dat. Maar dan moet je eigenlijk ook een alternatief hebben. Als je zegt dat je de zaak anders wilt aanpakken, maar je hebt nog geen idee hoe, dan kom je in een gevaarlijke periode terecht. Dan krijgen mensen het idee dat alles kan en alles mag.”

Is dat wat we volgens u nu zien?

“Ja. Al is dat niet de enige verklaring. Maar de cijfers kruipen omhoog. Ik sluit niet uit dat we binnenkort opnieuw tegen de 1.000 gevallen per dag zullen zitten. Dan is de vraag: kan onze contacttracing dat aan?”

Moeten er weer nieuwe maatregelen genomen worden?

“Dat is een politieke beslissing. Als het de afspraak is om te leven met het virus, dan is dat zo. Maar dan moeten we de gevolgen dragen. Met die attitude kan je veel zaken opnieuw open doen. Dat zal absoluut gesmaakt worden door de bevolking. En toch blijf ik dat een gevaarlijke strategie vinden. Maar als de meerderheid er zo over denkt, dan is dat zo.”