Direct naar artikelinhoud
Optima Bank

Jeroen Piqueur vreest verjaring onderzoek naar Optima Bank: ‘Begrijp nog altijd niet waarom bank failliet ging’

Archiefbeeld. Jeroen Piqueur, de voormalige topman van de failliete Optima Bank.Beeld BELGA

Jeroen Piqueur, de voormalige topman van de failliete Optima Bank, vreest voor de verjaring van het onderzoek naar de ondergang van de bank vier jaar geleden. Dat zegt hij in een persbericht, dat hij verstuurt nu zijn spreekverbod van het gerecht afgelopen is. ‘Waar wacht men nog op?’

en

De Optima Bank ging in 2016 failliet. Voormalig topman Jeroen Piqueur, zijn zoon Ruben en dochter Rebecca werden in december 2017 door de onderzoeksrechter in Gent aangehouden. Jeroen Piqueur werd in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving. 

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besliste eind december 2017 om hem vrij te laten onder voorwaarden in afwachting van een proces, maar het onderzoek sleept nog altijd aan. Het startte nadat de Nationale Bank in juni 2016 aanwijzingen van strafrechtelijke inbreuken overmaakte aan het parket van Oost-Vlaanderen. 

Jeroen Piqueur verloor het gros van zijn bezittingen in een kluwen van juridische procedures na het faillissement. Hij gaat nu frontaal in de tegenaanval. "Piqueur doorbreekt na vier jaar het stilzwijgen, omdat hij vreest dat het onderzoek op de lange baan wordt geschoven", stelt het persbericht van Piqueur. 

Traagheid

"Dat hij nu wel met de pers mag praten, is het gevolg van een administratieve fout van een magistraat die te laat reageerde op zijn verzoek om het spreekverbod op te heffen. Het dossier dreigt nu te verjaren en dat wil Piqueur absoluut vermijden, omdat de ware toedracht in de saga omtrent het faillissement van Optima dan nooit aan het licht zou komen.”

Dat Piqueur zelf de traagheid van justitie aankaart is uitzonderlijk, omdat een verjaring of overschrijding van de redelijke termijn altijd in het voordeel van de verdachten uitdraait.

Optima is "een technisch dossier dat voor een financieel expert niet zo moeilijk zou mogen zijn", stelt Piqueur. "Een onderzoek hoeft dus helemaal niet zo lang te duren. Ik probeer mijn vertrouwen in justitie te bewaren, maar men maakt het mij niet gemakkelijk. Het onderzoek heeft immers nog weinig met de kern van de zaak te maken. Wat me nu eigenlijk ten laste wordt gelegd, weet ik nog steeds niet. Want ik krijg, in tegenstelling tot de andere hoofdrolspelers in het dossier, niet de kans om het dossier in te kijken. Het lijkt dus alsof men het niet tot een proces wil laten komen. Waar wacht men nog op? Moet men misschien ook nog mijn schoolrapporten doorlichten?"

Verkeerde keuzes

Volgens Piqueur hoefde Optima niet over de kop te gaan. "Optima maakte zo'n honderd nieuwe vermogende klanten per maand en dat was een doorn in het oog van nogal wat grootbanken en de grotere private bankers. De echte vraag die men zich moet stellen, is: wie is er beter geworden van het faillissement van Optima?", zegt Piqueur. 

"Ik heb misschien verkeerde keuzes gemaakt, dat wel. En ja, ik heb ruim geleefd, wat men mij te pas en te onpas verwijt. Maar dat is niet verboden of strafbaar. Optima was een zeer winstgevend bedrijf en ik heb daar als aandeelhouder de vruchten van geplukt. Daar is op zich niets mis mee. Het enige wat ik anders zou doen, is de overname van de verlieslatende Ethias Bank. Dat was een zakelijke vergissing." 

Het parket van Oost-Vlaanderen geeft geen details over het onderzoek. "Het onderzoek is nog lopende", antwoordde het parket begin september op een vraag van Belga naar de stand van het dossier.