Emotionele gouverneur over bosbranden VS: “Dit is de perfecte storm”

De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië Gavin Newsom trekt aan de alarmbel. Hij waarschuwt voor de gevaarlijke situatie waar de Verenigde Staten zich in bevindt. “Er is geen debat meer mogelijk over klimaatverandering”, zei hij.

De enorme natuurbranden in de Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington in het westen van de VS hebben inmiddels aan ten minste 26 mensen het leven gekost, en velen worden vermist. “Dit is een klimatologische noodtoestand. Dit is echt en het gebeurt”, vertelde gouverneur Gavin Newsom van Californië. In Californië is inmiddels een recordhoeveelheid van 12.500 vierkante kilometer land door branden verwoest en werd ook de grootste brand ooit gemeten.

Zeker 20.000 brandweermensen en vrijwilligers werken op verschillende plaatsen om de branden te blussen. Volgens de gouverneur van Oregon zijn minstens vijf steden grotendeels verwoest. “We hebben nog nooit zo veel branden gezien in onze staat”, aldus gouverneur Kate Brown. Er is meer dan 400.000 hectare grond verwoest en tientallen mensen worden vermist.

LEES OOK. Alkenaar Patrick op de vlucht voor ergste brand ooit in VS: “Vrienden zijn alles kwijt”

In de met rook gevulde atmosfeer van Californië is het moeilijk geworden te ademen omdat de luchtkwaliteit door rook sterk is verslechterd. Vier van de vijf grootste steden ter wereld met de ergste luchtverontreiniging bevinden zich in de regio - Portland, Seattle, San Francisco en Vancouver (in Canada). Dat heeft IQAir, een Zwitsers bedrijf voor luchtkwaliteitstechnologie dat de vervuilingsniveaus bijhoudt, bekendgemaakt.

Apocalyptische taferelen: San Francisco kleurt donkeroranje. 

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer