Direct naar artikelinhoud
Vaccin

AstraZeneca zet studie naar potentieel coronavaccin verder

AstraZeneca zet studie naar potentieel coronavaccin verder
Beeld Getty Images

Een week nadat farmareus AstraZeneca en de Universiteit van Oxford hun vergevorderde proeven naar een potentieel coronavaccin onderbraken, wordt de studie weer opgestart. De proeven werden stilgelegd nadat een van de proefpersonen onwel werd. 

“Standaard beoordelingsprocedures hebben aanleiding gegeven tot een onderbreking van de vaccinaties om de veiligheidsdata te beoordelen”, zo klonk het een week geleden bij AstraZeneca. Een van de (vrouwelijke) proefpersonen zou pijnlijke bijwerkingen hebben vertoond. Volgens mediaberichten werd de ontwikkeling van het vaccin stilgelegd omdat een van de proefpersonen last kreeg van een ontsteking aan het ruggenmerg.

Het is onduidelijk of de ontdekte patiënt daadwerkelijk is ingeënt of tot de controlegroep behoorde die een placebo kreeg. AstraZeneca heeft laten weten geen verdere medische informatie te kunnen geven. Alle vrijwilligers die meedoen aan de test en de wetenschappers die daarbij zijn betrokken worden wel op de hoogte gesteld van de relevante bevindingen. Deze zullen ook conform internationale richtlijnen terug te vinden zijn in de klinische registers.

Na grondig onderzoek van een onafhankelijke veiligheidscommissie en de Britse waakhond voor medicijnen en gezondheidsproducten (MHRA), mogen de proeven nu toch hervat worden. Die liet weten dat het veilig is om de klinische tests met het ‘AZD1222’-vaccin voort te zetten.

Grootste Europese kanshebber

Meerdere farmaceuten werken aan een mogelijk vaccin om besmetting met het coronavirus te voorkomen. AstraZeneca en Oxford staan momenteel het verst in die ontwikkeling. Ze zitten in de zogenoemde klinische testfase 3. Dat is de laatste stap voordat toezichthouders moeten beslissen of een middel op de markt mag worden gebracht. Europese landen hebben alvast miljoenen doses gereserveerd bij AstraZeneca.

Als het bedrijf erin slaagt het ontwikkelingsproces van zijn vaccin tegen COVID-19 met succes te voltooien, zullen de Europese lidstaten er 300 miljoen dosissen van kunnen aankopen, met een optie voor 100 miljoen extra dosissen. Die zullen worden verdeeld op basis van het aantal inwoners per lidstaat. Voor België zijn 7,5 miljoen dosissen gereserveerd.

Negen grote Amerikaanse en Europese farmaceutische bedrijven, waaronder AstraZeneca, schreven dinsdag nog in een open brief dat ze hun vaccins voor het coronavirus pas op de markt brengen wanneer ze veilig en effectief blijken. Het document was bedoeld om de perceptie tegen te gaan dat er gezondheidsrisico’s worden genomen om maar zo snel mogelijk een coronavaccin op de markt te kunnen brengen. Het vertrouwen van het grote publiek is noodzakelijk omdat een groot deel van de mensen het middel zal moeten gebruiken om het effectief te maken.

Lees ook: ‘We moeten leven alsof er geen vaccin komt’

Grootste Europese kanshebber
Beeld REUTERS