Opvallend meer oproepen bij Tele-Onthaal over ‘sexting’ na gelekte naaktfoto’s van BV’s

Themabeeld ©  ID/ Lieven Van Assche

Sinds vrijdag zijn er bij Tele-Onthaal opvallend meer oproepen binnengekomen rond ‘sexting’. “Het gaat om zo’n 10 tot 15 gesprekken per dag rond de thematiek, dat is veel meer dan normaal”, vertelt woordvoerster Jennifer Pots maandag. De meeste oproepen kwamen van jongeren, maar ook ouders bellen om bijvoorbeeld raad te vragen.

jvh
Bron: BELGA

De meerderheid van de oproepen kwam van mensen die zelf ook persoonlijke ervaringen met sexting hebben. Jongeren tussen de 18 en de 24 jaar waren verantwoordelijk voor 15 procent van de oproepen. “Zij vinden moed in de verhalen van de bv’s om hun eigen verhaal te vertellen, in alle vertrouwen bij de anonieme hulplijn. De gevoelens van schaamte van de bekende Vlamingen worden sterk herkend”, zegt Jennifer Pots. “De media-aandacht geeft sommige slachtoffers ook de moed om ook aan de buitenwereld nu hun verhaal te vertellen. Bij hen groeit ook de hoop dat hierdoor dit thema sneller gerechtelijk zal worden behandeld.”

Anderzijds zijn er volgens Tele-Onthaal ook jongeren die zich zorgen maken of hun eigen foto’s wel veilig zijn nadat ze die hebben doorgestuurd. Een kleine groep bellers doet ook aan ‘victim blaming’, ze vragen zich af hoe de bekende Vlamingen in de val zijn kunnen trappen.

Opvallend is dat één op de vier telefoons (27 procent) afkomstig was van mensen tussen de 50 en de 59 jaar. “Zij voelen zich bijvoorbeeld schuldig omdat ze de foto’s van de bv’s hebben doorgestuurd. Veel mensen vragen ook raad over hoe ze ‘sexting’ bespreekbaar moeten maken met hun kinderen.”

Zaak-De Pauw

Tele-Onthaal herkent sinds vrijdag hetzelfde hefboomeffect als bij de zaak-De Pauw uit 2017. “Als een zaak zoveel aandacht krijgt in de media, krijgen we telkens te maken met meer oproepen”, aldus Pots. “We zien nu bijvoorbeeld dat 60 procent van de bellers voor het eerst contact met ons opnam, dat is voor ons ook een indicatie dat mensen getriggerd worden door de zaak en de weg vinden naar hulp.”

Wie zelf zijn/haar verhaal kwijt wil, kan 24/7 terecht op het nummer 106 of via www.tele-onthaal.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen