Een van de 'slachtoffers' in het Geografisch Arboretum in Tervuren: deze grote spar, die te lijden had onder schorskevers. "Die beestjes leven langer én vermenigvuldigen zich sterker door de warmte", legt boswachter Wilfried uit.
Volledig scherm
PREMIUM
Een van de 'slachtoffers' in het Geografisch Arboretum in Tervuren: deze grote spar, die te lijden had onder schorskevers. "Die beestjes leven langer én vermenigvuldigen zich sterker door de warmte", legt boswachter Wilfried uit. © PN

Op pad met de boswachter, die toont welke schade hitte aanricht: “Dit jaar al 700 bomen moeten kappen. Normaal zijn dat er nul”

Midden september en temperaturen boven de 30 graden: heerlijk, zo'n nazomer, maar niet voor het bos. Ons planten- en bosarsenaal kreunt onder de hitte - alwéér. Onze reporter ging wandelen met boswachter Wilfried Emmerechts in het Arboretum in Tervuren. Hij heeft de voorbije jaren veel zien veranderen - en vaak met pijn in het hart.

5 reacties

  • Marleen Saliën

    4 jaar geleden
    En dan zijn er nog vele mensen die ook gezonde bomen kappen omdat ze blaadjes of naalden verliezen. Kom maar eens kijken in mijn buurt. Het zou verboden moeten worden om gezonde bomen te kappen tenzij ze een gevaar vormen.
  • Wiet Van Dooren

    4 jaar geleden
    Als je na jaren niets doet moet je nu we in actie komen
  • Marc Puystiens

    4 jaar geleden
    Da moet ANB wat minder andere bomen kappen die nog wel gezond zijn. Daar kappen ze er duizenden van. Ook steden en gemeenten moeten minder zwakzinnig omspringen met vergunningen als het om kappen van bomen gaat. Daarnaast is er soms veel openbare ruimte die 2x per jaar moet gemaaid worden waar je beter bomen kan zetten. Bij ons een berm van wel 30m breedte staat er 1 rij bomen op 50m van elkaar. Alle beetjes helpen. Solitaire bomen waaien ook rapper om of drogen rapper uit bij droge winden.
  • Michel Jacobs

    4 jaar geleden
    De FOD Natuur en Bos kapt wel zelf massaal oude eiken en beuken , puur als opbrengsthout, niet omdat ze ziek waren. Dit alleen maar voor het geld en terwijl juist die bomen inderdaad aan het sterven zijn. Het gaat zelfs verder: veel paddenstoelensoorten, zoals de boleten, en andere organismen zijn afhankelijk van deze bomen en groeien niet met jonge exemplaren.Ondertussen nemen ze wel de paddenstoelen van wildplukkers in beslag, terwijl ze zelf de gastheer-bomen kappen.Hypocrisie...
  • Yves Steenssens

    4 jaar geleden
    Slechts een oorzaak is evident: "De Globalisatie " : deze waanzin in het kwadraat gecreëerd door een bestel van energieanalfabeten - waarom in het kwadraat? : de energiekost stijgt exuberant in het kwadraat en evenredig de opwarming.