CD&V’ster stelt zich vragen bij promoties voor rusthuizen: kortingen kunnen, maar dan moet iedereen ze krijgen, ook vroegere bewoners

 ©  BELGA

Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) stelt zich ernstige vragen bij de promoties en kortingen die woon-zorgcentra aanbieden in hun zoektocht naar nieuwe bewoners. “Waarom zouden bewoners die al langer in een woon-zorgcentrum wonen meer moeten betalen dan nieuwe bewoners die een tijdelijk gratis verblijf of een verlaagd tarief voor het leven krijgen?” 

De CD&V’ster reageert hiermee op het nieuws van een site die ouderen moet begeleiden naar een goed WZC én het feit dat sommige WZC’s nu met kortingen en promoties strooien. “Bewoners worden zo op een ongelijke manier behandeld en eerdere bewoners worden duidelijk benadeeld”, klink het in een mededeling.

LEES OOK. Solden in de rusthuizen door leegstand, tot wel 400 euro per maand korting: “Hebben al die mensen dan al die tijd te veel betaald?” (+)

LEES OOK. Klacht tegen misleidende websites die ouderen ‘adviseren’ in zoektocht naar woon-zorgcentra: “Dit is schandalig”

 ©  BELGA

Ook de kortingen vindt ze problematisch. “De keuze voor een WZC moet weloverwogen worden gemaakt, en moet vooral gaan over de vraag: Kan ik mij hier goed voelen en kan ik hier de juiste zorgen krijgen?. Het voelt ongepast om hier een sfeer van promoties rond te creëren. Daarnaast bestaat het risico dat sommige ouderen, al dan niet onder (vermeende) druk, om financiële redenen gaan kiezen op basis van een actie in plaats van op basis van wat echt het beste voor hen zou zijn.”

Om die reden zegt Schryvers nu opperen voor nieuwe regels inzake kortingen en promoties: als die gegeven worden, moeten alle bewoners die krijgen. Ze zal het voorstel aankaarten tijdens de commissie Welzijn.

LEES OOK. Vergelijk alle rusthuizen met ‘De Rusthuiswijzer’ van Het Nieuwsblad: hoeveel kosten ze, wat krijg je en wat zeggen de bewoners?

(adm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen