Direct naar artikelinhoud
AnalyseFederale formatie

Vivaldi-gesprekken? Vooral stilte voor de storm

Egbert Lachaert (Open Vld).Beeld Franky Verdickt

De Vivaldi-partijen proberen hun regeerakkoord vorm te geven. Maar de zwaarste beslissingen – over de inhoud en casting – blijven open.

Maandag worden preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) op het paleis verwacht. Koning Filip wil tegen dan weten of de Vivaldi-coalitie met de socialisten, liberalen, groenen en CD&V stilaan klaar is om te landen.

Het is vooral uitkijken naar het eind van de week, wanneer de Vivaldi-voorzitters opnieuw fysiek kunnen samenzitten. Door de positieve coronatest van Lachaert begin vorige week is dat momenteel niet mogelijk. De Open Vld-kopman is aan de beterhand maar moet nog veel rusten, vertellen bronnen in zijn omgeving.

De voorbije dagen zijn drie werkgroepen – rond het budget, de kernuitstap en een staatshervorming – druk aan de slag geweest. “In de werkgroepen moeten de sherpa’s alles klaarmaken voor de onderhandelingen tussen de voorzitters. Zodra die uit quarantaine mogen, kan het dan hopelijk snel gaan”, zegt een voorname bron. “Het wordt een verschroeiende sprint richting 1 oktober”, benadrukt een andere. 

Over de kernuitstap is alvast beslist om een tabel op te stellen met de voor- en nadelen. Het Planbureau en de administratie moeten de juiste cijfers aanleveren.

Formateur

Het contact tussen de Vivaldi-voorzitters zelf is momenteel beperkt. Alleen als het echt nodig is, worden videovergaderingen ingepland. Vorige week was dat maar twee keer. Iedereen is het erover eens dat zoomen niet hetzelfde is als elkaar fysiek in de ogen kijken. “De moeilijkste knopen, zoals de begroting en de kernuitstap, kan je niet doorhakken aan de telefoon”, luidt het. Idem voor de casting.

Het blijft onduidelijk wie straks het formateurschap zal opnemen. Hij of zij lijkt ook zeker van het premierschap. PS-voorzitter Paul Magnette voelt zich geroepen, als leider van de grootste coalitiepartij en de grootste politieke familie van het land. Hij botst echter op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die wil huidig premier Sophie Wilmès (MR) in de Zestien houden. Volgens hem is dat de logica zelve.

Een nieuw mandaat voor Wilmès lijkt erg moeilijk, onder meer omdat ze zich de voorbije maanden nooit heeft ‘gesmeten’ in de regeringsvorming. Maar het veto van Bouchez is wel een probleem voor Magnette. Een andere mogelijkheid is dat er na twee Franstalige premiers – Elio Di Rupo (PS) en Charles Michel (MR) – nog eens een Vlaming aan zet komt. Zeker aangezien Vivaldi geen Vlaamse meerderheid bezit.

Alexander De Croo (Open Vld) en Koen Geens (CD&V) zijn dan de belangrijkste kandidaten, maar zij lijken het elkaar evenmin te gunnen. Geens ligt sowieso niet goed bij de groenen. Zij willen dat Vivaldi straks een frisse dynamiek uitstraalt. Dat namen zoals die van Johan Vande Lanotte (sp.a) en Hilde Crevits (CD&V) nu rondgaan in de wandelgangen, bewijst vooral dat de kwestie van het formateurschap politiek bevroren is. “Vande Lanotte premier? Vergeet het”, reageert een betrokkene.

Zonder doorbraak kan ook het formateurschap een duobaan worden.