Direct naar artikelinhoud
Federale regering

Wilmès II blijft in het zadel: Vivaldi-partijen beloven regeringsverklaring op 1 oktober

N-VA-fractieleider Peter De Roover tijdens een bij momenten chaotische Kamerzitting.Beeld Photo News

De minderheidsregering-Wilmès II blijft al zeker in het zadel tot 1 oktober. Na een chaotische Kamerzitting wisten de ‘Vivaldi-partijen’ een motie van wantrouwen van Vlaams Belang af te blokken en een eigen regeringsverklaring op 1 oktober vast te leggen.

Eerste minister Sophie Wilmès had op 17 maart, toen ze voor haar minderheidsregering van 37 zetels het vertrouwen vroeg om de coronacrisis aan te pakken, gezegd dat ze na maximum zes maanden terug naar het parlement zou komen om het vertrouwen te vragen. Die deadline loopt vandaag af. Maar omdat er nog geen nieuwe regering is, hebben de zeven ‘Vivaldi-partijen’ afgesproken om de regering-Wilmès twee weken langer in het zadel te houden.

Wilmès heeft de vertrouwenskwestie niet zelf op de agenda geplaatst en heeft daarmee haar woord gebroken, zeggen N-VA, Vlaams Belang en PVDA. “U veegt uw voeten aan de belofte die u zelf deed”, zei Barbara Pas (Vlaams Belang). Volgens Pas kon Wilmès maar twee dingen doen: alsnog het vertrouwen vragen of ontslag nemen.

Premier Wilmès.Beeld BELGA

“U heeft gewoonweg gelogen”, zei Raoul Hedebouw (PVDA). “En dat liegen is net het probleem in de Belgische politiek. De mensen zijn dat kotsbeu”.

“Zou het kunnen dat het nakomen van uw engagement u angst inboezemt?”, vroeg Peter De Roover (N-VA) zich af. Volgens hem heeft de PS geen zin om Wilmès nog maar eens het vertrouwen te geven en hebben de Vivaldi-partijen daarom een creatieve oplossing uitgedokterd. “Het eerste Vivaldi-akkoord is het akkoord om niet akkoord te zijn en om dat het parlement niet te laten weten”, zei hij. “Ik vrees dat dit met Vivaldi nog zal gebeuren: een akkoord dat enerzijds, anderzijds en alleszijds door iedereen aan de eigen achterban uitgelegd zal kunnen worden”.

Archiefbeeld.Beeld Tim Dirven

Vlaams Belang, PVDA en N-VA dienden een motie van wantrouwen in. Maar de Vivaldi-partijen - liberalen, socialisten, groenen en CD&V - leggen een motie neer om over te gaan tot de orde van de dag. Daarnaast leggen ze een ordemotie voor die een regeringsverklaring vastlegt op 1 oktober, zei MR-fractieleider Benoît Piedboeuf.

Open Vld-fractieleider Vincent Van Quickenborne ziet nu al twee blokken in het parlement. “Het front van de blokkering en de coalitie van de vooruitgang”. Hij riep N-VA op om zich niet te laten opjagen door het Vlaams Belang. “Extremer dan extreem-rechts kan je toch niet gaan”, aldus Van Quickenborne. 

Wie zit in de Vivaldi-coalitie?

- Liberalen: MR en Open Vld

- Socialisten: PS en sp.a

- Groenen: Ecolo en Groen

- Christendemocraten: CD&V

Lees nu: Meer mensen aan de slag, fiscale hervorming en herstelplan: de nota van Lachaert en Rousseau ademt centrumpolitiek

Kamervoorzitter Patrick Dewael.Beeld Photo News