Experimenteel medicijn doeltreffend tegen Covid-19, aldus producent Eli Lilly

Eli Lilly, een Amerikaans farmaceutisch bedrijf, zei gisteren dat zijn experimenteel medicijn genaamd LY-CoV555 een antiviraal effect heeft op covid-19. Er is nog verder onderzoek nodig, maar het gaat om een therapie met monoklonale antilichamen. Dat is een soort immunotherapie waarvan de wetenschap vermoedt dat er doeltreffende behandelingen voor Covid-19 uit zullen voorkomen.

Monoklonale antilichamen zijn gefabriceerde kopieën van antilichamen van een patiënt die genezen is van Covid-19. Veel wetenschappers hopen dat dit concept doeltreffende behandelingen voor Covid-19 zal opleveren. Het is echter een duur een complex proces, en de wetenschappelijke vooruitgang ging tot voor kort moeizaam.

Het medicijn van Eli Lilly echter verlaagde de niveau’s van het virus bij patiënten in vergelijking met diegenen die het niet kregen. Het onderzoek geeft ook aan dat zij die het medicijn toegediend kregen 72 procent minder kans hadden op een ziekenhuisopname. Daarbij moet echter de kanttekening gemaakt worden dat er mogelijk te weinig mensen aan het onderzoek hebben deelgenomen om statistisch significant te zijn. Het onderzoek is ook nog niet gecontroleerd door onafhankelijke experts.

Toch zal het bedrijf op basis van deze gegevens waarschijnlijk een soort noodvergunning aanvragen om het medicijn in productie te laten gaan. Intussen kijkt de medische wereld ook reikhalzend uit naar een vergelijkbaar type medicijn van concurrent Regeneron. Als alles meezit verschijnen er de komende maanden dus nieuwe wapens in het arsenaal van de zorgsector om Covid-19 te behandelen.

Lees ook: