De Chinese viroloog en klokkenluidster Li-Meng Yan
Volledig scherm
De Chinese viroloog en klokkenluidster Li-Meng Yan © Youtube, Loose Women

Chinese klokkenluidster die beweert dat coronavirus in lab is ontstaan, werkte voor Steve Bannon toen die nog adviseur was van Trump

Maandag publiceerde de Chinese viroloog Li-Meng Yan een paper (zonder peer-reviews) waarin ze naar eigen zeggen bewijst dat het coronavirus in een labo is ontstaan. Haar werk werd meteen overladen met bakken kritiek. Bovendien is de paper van Yan nog een tikkeltje verdachter geworden nu blijkt dat de viroloog en de rest van haar onderzoeksteam werkten voor organisaties die werden geleid door Steve Bannon, de voormalige adviseur van Donald Trump.

  1. “Wij zijn geen complottheoristen”: advocaat Michael Verstraeten van ‘Viruswaanzin’ manifesteert zondag in Brussel
    PREMIUM

    “Wij zijn geen complotthe­o­ris­ten”: advocaat Michael Verstrae­ten van ‘Viruswaan­zin’ manifes­teert zondag in Brussel

    “Of Bill Gates echt microchips wil inplanten bij kinderen, dat kunnen wij niet weten. Daar draait het niet om”, zegt Michael Verstraeten, advocaat by day, coronacriticus by night. Verstraeten en co willen af van de ‘complottheorie’-stempel: ze staan kritisch tegenover de coronamaatregelen en de aanpak van de crisis, niet meer of minder. De advocaat gaat zondag samen met honderden geestverwanten manifesteren tegen de volgens hen draconische coronamaatregelen. “Alle maatregelen die de economie beschadigen en onze vrijheid inperken, zoals de lockdown, waren paniekmaatregelen die genomen zijn op basis van modellen die niet kloppen.”
  2. Geen plek meer veilig op bezette Krim: Bidens risicovolle zet met ATACMS-raketten. Is dit een keerpunt in de oorlog?
    PREMIUM
    47

    Geen plek meer veilig op bezette Krim: Bidens risicovol­le zet met ATACMS-raketten. Is dit een keerpunt in de oorlog?

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft in het geniep ATACMS-raketten geleverd aan Oekraïne. Zelensky vraagt hier al om sinds het begin van de oorlog. Oekraïne voert er aanvallen mee uit tot diep achter de frontlinie. Op de Krim is geen enkele plek meer veilig en zelfs Russische steden komen in het vizier. Is dit een nieuwe escalatie? Kan ook Moskou getroffen worden? En betekent dit een keerpunt? We stelden de vraag aan militair historicus Tom Simoens.