Anders Breivik provoceert opnieuw met Hitlergroet in rechtbank

De Noorse extreemrechtse terrorist Anders Behring Breivik heeft opnieuw de Hitlergroet gebracht in een rechtbank.

gjs

Dit keer gebeurde dat bij het begin van het proces in beroep dat de Noorse staat heeft aangespannen tegen een uitspraak van de rechtbank in Oslo, dat zijn gevangenisregime een schending van de mensenrechten noemt. Het is niet de eerste keer dat Breivik provoceert met een nazigroet. Bij de start van zijn strafproces in 2012 deed hij net hetzelfde.

Anders Breivik liet op 22 juli 2011 een bomauto ontploffen in Oslo. Daarna schoot hij op het eiland Utøya willekeurig op de deelnemers van een politiek jeugdkamp. In totaal kwamen 77 mensen om. Voor die feiten werd Breivik in 2012 tot 21 jaar gevangenis met terbeschikkingstelling veroordeeld.

De Noorse terrorist spande vorig jaar een proces aan tegen de staat en het gevangeniswezen, omdat hij zijn gevangenisregime onmenselijk vond. De rechtbank in Oslo besliste in het voordeel van Breivik en oordeelde dat zijn detentievoorwaarden een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens uitmaakten. De Noorse staat ging echter in beroep tegen die uitspraak.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer