Direct naar artikelinhoud
Tech

Europese techbedrijven verkopen bewakingstechnologie aan China

Te koop in China, made in Europe.Beeld AP

Een rapport van Amnesty International toont aan dat Zweedse, Franse en Nederlandse bedrijven gezichtsherkenningstechnologie en netwerkcamera’s verkochten aan Chinese veiligheidsdiensten. Dinsdag overlegt de EU over strengere regels.

Een nieuw rapport van Amnesty International toont hoe drie Europese bedrijven hun technologie exporteerden naar China. Amnesty vreest onder andere dat die zo is ingezet in Xinjiang, de Chinese provincie waar Oeigoeren en andere etnische minderheden geviseerd worden en opgesloten met de hulp van een uitgebreid bewakingsarsenaal.

Uit een document blijkt dat het Franse bedrijf Morpho (nu Idemia) in 2015 een aanbesteding binnenhaalde voor gezichtsherkenningstechnologie voor het publieke veiligheidsbureau van Shanghai. Het Zweedse ‘Axis Communications’ leverde camera’s voor dezelfde veiligheidsdienst in Shanghai, maar ook in andere steden. Op zich is er niks met het leveren van cameratechnologie, aldus Amnesty, tenzij aan veiligheidsdiensten die ze op te grote schaal gebruiken of in landen die mensenrechten niet respecteren. 

Het Nederlandse Noldus Information Technology verkocht aan Chinese overheidsdiensten software die emoties en gedragingen op camerabeelden herkent. De Nederlandse site De Correspondent bracht eerder al aan het licht dat Noldus een deal sloot met een forensisch instituut in Peking dat onder de inlichtingendiensten valt, maar Amnesty heeft ook details over andere transacties. Noldus verkocht twee softwaretools, FaceReader en The Observer XT, aan onderzoeksinstellingen in Xinjiang. 

Een van die universiteiten valt volgens Amnesty onder een Chinese paramilitaire organisatie, gericht op ‘het bewaren van de eenheid van het land en de sociale stabiliteit van Xinjiang’. Die deal dateert echter van 2012, toen de Oeigoerse kwestie nog niet op de internationale agenda stond. Ook in 2018 was er echter een verkoop aan een universiteit in Xinjiang. Het bedrijf kondigde vorig jaar al aan dat het zo’n verkoop in de toekomst niet meer zou doen.

De Nederlandse douane concludeerde dit jaar dat de regels gevolgd waren bij de transactie die De Correspondent aan het licht bracht. Volgens Amnesty zijn de Europese regels echter te zwak. Dinsdag zit een afgevaardigde van het Europees parlement samen met vertegenwoordigers van de EU-lidstaten voor een nieuwe verordening. “De EU moet haar verantwoordelijkheid nemen”, zegt Merel Koning van Amnesty International.