Sp.a stelt veto tegen MR: einde verhaal voor Vivaldi?

Sp.a heeft een veto gesteld tegen MR. Zolang voorzitter Georges-Louis Bouchez aan tafel blijft, willen de Vlaamse socialisten niet verder onderhandelen over een nieuwe federale regering.

Dat zou de conclusie zijn na een elektronisch partijbureau, melden verschillende media. Een officiële mededeling van voorzitter Conner Rousseau is er evenwel nog niet.

De preformatiegesprekken liepen afgelopen weekend op de klippen. Aanleiding was frustratie over de houding van Bouchez. Het is niet meteen duidelijk hoe het nu verder moet. In theorie zouden de Franstalige christendemocraten van cdH Vivaldi kunnen ‘depanneren’ om aan een meerderheid te geraken. Maar dan zou preformateur en Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert bereid moeten zijn om de Franstalige liberalen te lossen.

Sowieso moet Lachaert met co-preformateur Rousseau vandaag naar de koning. Voor het weekend was de opdracht om daar dan een formateur en dus kandidaat-premier voor te dragen, maar de kans lijkt nu onbestaande dat dat nog zal lukken.

Meer