Direct naar artikelinhoud
AchtergrondFederale formatie

Wat met Vivaldi? CD&V schuift aan bij topoverleg van liberalen en socialisten

Preformateurs Conner Rousseau (sp.a) en Egbert Lachaert (Open Vld).Beeld Photo News

Woensdag is het erop of eronder voor Vivaldi. De liberalen en socialisten kijken elkaar dinsdagavond in de ogen en proberen zich te verzoenen, maar evident is dat allerminst. Ook CD&V is aangeschoven.

en

De toplui van Open Vld, sp.a en PS vergaderen dinsdagavond over de heropstart van de Vivaldi-regering met daarin de liberalen, socialisten, groenen en CD&V. Egbert Lachaert (Open Vld), Conner Rousseau (sp.a) en Paul Magnette (PS) zitten samen op het Open Vld-hoofdkwartier in de Brusselse Melsensstraat, en ook CD&V-voorzitter Joachim Coens is aangeschoven. MR is voorlopig niet betrokken. Voorzitter Georges-Louis Bouchez is in de namiddag langs geweest bij zijn collega Lachaert. Hij kan misschien later aanschuiven. 

Rousseau had maandagochtend geëist dat de MR Vivaldi zou verlaten, maar moest later op zijn woorden terugkeren. Hij verwacht nu “krachtige signalen” van Bouchez. De bedoeling is dat de twee blokken van liberalen en socialisten doorpraten over de sociale thema’s. Die liggen sp.a en PS na aan het hart. Op die manier wordt gepoogd om Vivaldi nieuw leven in te blazen. “Het uitgangspunt is om eerst een sociale perimeter af te spreken en die dan aan MR voor te leggen”, luidt het binnen sp.a. Vervolgens komt de kat op de koord: gaat Bouchez akkoord of niet?

De hele dinsdagmiddag hebben de preformateurs Lachaert en Rousseau samengezeten om Vivaldi weer op de sporen te krijgen. Nadat Bouchez het afgelopen weekend verschillende fundamentele agendapunten van de andere partijen (hogere pensioenen voor sp.a en PS, staatshervorming voor CD&V) in vraag begon te stellen, achtten de preformateurs het nodig eerst weer vaste grond onder de voeten te krijgen op inhoudelijk vlak. 

De twee overlegden bilateraal met de andere voorzitters. Magnette schoof deze middag ook al mee aan tafel. De MR stuurde lang aan op een ontmoeting met de liberale en socialistische familie, maar die ontmoeting komt er dus voorlopig niet. Ook CD&V, Groen en Ecolo moeten momenteel afwachten. Een ‘plenaire’ met de zeven betrokken voorzitters zou pas voor woensdag zijn.

Evenwicht

Voor sp.a is het vooral belangrijk dat MR zich opnieuw inschrijft in het Vivaldi-verhaal zoals dat enkele weken geleden is opgesteld in de nota van Lachaert. Daarin zit een politiek evenwicht tussen de eisen van de verschillende coalitiepartijen. Zo willen sp.a en PS dat Vivaldi de laagste pensioenen en uitkeringen verhoogt, de gezondheidszorg meer middelen ter beschikking stelt en de fiscaliteit rechtvaardiger maakt. Het kan voor hen niet dat Bouchez plots - met de eindmeet in zicht - zijn voeten veegt aan deze ‘perimeter’, klinkt het binnen sp.a.

De socialisten verkiezen naar eigen zeggen verkiezingen boven een regering die gegijzeld wordt door Bouchez. Als Vivaldi zo moet vertrekken, dan zal de coalitie het nooit de hele rit volhouden. 

Vraag is hoe ver de liberalen hen tegemoet willen komen. “De socialisten eisen nu allerlei inhoudelijke toegevingen”, luidt het bij Open Vld. Lachaert lijkt bereid om het Vivaldi-verhaal opnieuw scherp te stellen voor de socialisten, maar hij lijkt niet klaar om helemaal overstag te gaan. De pensioenen en uitkeringen verhogen kost miljarden euro’s. Idem voor een herfinanciering van de gezondheidszorg. De liberale achterban huivert voor nieuwe belastingen.

Wie zit in de Vivaldi-coalitie?

- Liberalen: MR en Open Vld

- Socialisten: PS en sp.a

- Groenen: Ecolo en Groen

- Christendemocraten: CD&V

Ook de houding van Bouchez is een vraagteken. MR heeft een mediastop van 48 uur ingelast. Er zal sowieso een delicaat evenwicht moeten gevonden worden tussen rood en blauw de komende uren. En daarna moeten de groenen en CD&V nog overtuigd worden. De punten die sp.a en PS nu binnenhalen, kunnen  ten koste gaan van hun eisen.

De tijd dringt. Ten laatste woensdagavond worden de preformateurs opnieuw op het koninklijk paleis verwacht. Bovendien staat er dan ook een nationale veiligheidsraad gepland. Daardoor zullen premier Sophie Wilmès en vicepremier Alexander De Croo, twee belangrijke spelers in de formatie, al zeker in de voormiddag en wellicht ook een stuk van de namiddag niet beschikbaar zijn.