Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

De Croo (Open Vld) en Magnette (PS) lonken naar het premierschap, MR en CD&V vloeken

Alexander De Croo en Paul Magnette.Beeld .

Met de aanstelling van Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) als coformateurs blijven nog twee kandidaat-premiers over. Voor CD&V en MR is dit stevig slikken.

De Croo of Magnette: wie wordt straks premier van de Vivaldi-coalitie? De twee werden door de koning uitgestuurd als formateur om tegen volgende week maandag een regering in de steigers te krijgen. Dan moet ook duidelijk zijn wie van de twee de coalitie gaat leiden met daarin liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten.

Voor CD&V-voorzitter Joachim Coens en zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez is dat een dikke streep door de rekening. De Franstalige liberalen hadden met huidig premier Sophie Wilmès een eigen kandidaat in de rangen, de christendemocraten met vicepremier Koen Geens en Vlaams minister Hilde Crevits zelfs twee. Zij kunnen hun ambities opbergen.

Wie zit in de Vivaldi-coalitie?

- Liberalen: MR en Open Vld

- Socialisten: PS en sp.a

- Groenen: Ecolo en Groen

- Christendemocraten: CD&V

Bovendien: MR-voorzitter Bouchez wil koste wat het kost vermijden dat Magnette in de Wetstraat 16 belandt. De twee zijn verwikkeld in een strijd om het politieke leiderschap in Franstalig België. Omgekeerd lopen er binnen CD&V een aantal mensen rond die zich verzetten tegen een liberale premier, en dus ook tegen De Croo.

Coens en Bouchez werden tijdens hun ontmoeting met de preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) eerder op de dag niet ingelicht over wie het paleis zou uitsturen als formateur. Bouchez sprak zelfs zijn bezwaren tegen Magnette nog eens uit. Alleen: CD&V en MR werden voor een voldongen feit geplaatst. Toen de koning het nieuwe duo had benoemd, was er geen weg meer terug.

Tegen Magnette

Bij CD&V was het ex-premier Yves Leterme die eind vorige maand in deze krant als eerste had geclaimd dat zijn partij het leiderschap van de coalitie moest nemen. Coens heeft dat nooit overtuigend kunnen waarmaken. Toen hij doorhad dat hun gedoodverfde kandidaat Geens weinig enthousiasme opwekte bij de andere Vivaldi-partijen, gooide hij afgelopen weekend de naam Crevits op de onderhandelingstafel. Erg geloofwaardig was dat niet. Crevits heeft nooit zin gehad in het federale niveau én ze is een erg koele minaar van het hele Vivaldi-project. 

Bouchez van zijn kant bleef erg lang vasthouden aan Wilmès. Niemand van de andere voorzitters nam die eis ernstig. Ook in zijn eigen partij werd toegegeven dat hij reed tégen Magnette. MR mikt vooral op een “liberale premier”, werd ook aan de top al enige tijd toegegeven.

De komende dagen moet duidelijk worden wie van de twee het haalt. Wie het premierschap binnenhaalt, zal allicht inhoudelijk toegiften moeten doen. De ironie is dat de De Croo zich vorig najaar binnen Open Vld verzette tegen de paars-groene plannen van toenmalig informateur Paul Magnette (PS). De omstandigheden zijn anders, maar nu is het De Croo die samen met diezelfde Magnette een paars-groene ploeg, aangevuld met CD&V, op poten moet zetten.