Stichter Spotify pompt 1 miljard euro in Europese techbeloftes

Daniel Ek, de oprichter van de muziekdienst Spotify, engageert zich om 1 miljard euro te investeren in Europese start-ups. ‘Europa moet haast maken om de kloof te dichten met Silicon Valley’, zegt de 37-jarige Zweedse miljardair in een online evenement van ondernemersplatform Slush.

Spotify is een van de weinige Europese bedrijven die hun mannetje kunnen staan tegen de Amerikaanse techreuzen uit Silicon Valley. Volgens Ek ontbreekt het niet aan ondernemerszin bij de jonge Europeanen, alleen is het ecosysteem van investeerders, onderzoekers en entrepreneurs minder ontwikkeld dan in de VS.

‘We weten allemaal dat toegang tot kapitaal een van de grootste uitdagingen is. Daarom ga ik 1 miljard euro van mijn persoonlijke middelen besteden om een ecosysteem van toekomstbouwers mogelijk te maken’, verklaarde Ek. De succesondernemer wil zich richten op ‘moonshots’, ambitieuze bedrijven met ‘diepe technologie’ die hopen de wereld te transformeren, en mikt op samenwerking met andere investeerders, wetenschappers en overheden.

Het vermogen van Ek wordt op ruim 3 miljard euro geraamd. Hij stak eerder al geld in het Zweedse digitale gezondheidszorgbedrijf Kry en student.com, een online marktplaats voor internationale studentenhuisvesting.

20 jaar achterstand

Volgens Ek heeft Europa een achterstand van circa twee decennia op Amerikaanse technologiehubs als Silicon Valley of Seattle.

‘Er zijn in Europa meer mensen dan ooit die het proberen als ondernemer, wat fantastisch is. Je wordt niet meer gek bekeken, zoals ik mocht ervaren toen ik begon. Maar we moeten meer doen om de sneeuwbal aan het rol te krijgen. We hebben meer Europese superbedrijven nodig die een inspiratie zijn en het ecosysteem naar een hoger niveau tillen.’

Lees ook:

Meer