Direct naar artikelinhoud
Verdwijning Ilias

Oom van Ilias (12) onder elektronisch toezicht geplaatst

De 12-jarige Ilias verdween vorige week voor vier dagen.Beeld BELGA

De raadkamer in Antwerpen heeft beslist om de 26-jarige oom van Ilias, de 12-jarige jongen uit Mortsel die vorige week vier dagen lang vermist was, onder elektronisch toezicht te plaatsen. Hij mag zijn voorhechtenis dus thuis uitzitten met een enkelband. Het parket kan nog wel in beroep gaan tegen die beslissing.

en

Ilias verdween donderdagochtend nadat hij met de fiets vanuit Mortsel naar school was vertrokken en werd even later alleen nog door een camera in Wilrijk opgepikt, toen hij schijnbaar van school wegreed. De verdwijning werd meteen als onrustwekkend beschouwd en nog diezelfde dag volgde er een opsporingsbericht. De politie onderzocht tal van tips en familie en sympathisanten hielden verschillende zoekacties, maar de jongen werd pas zondag teruggevonden, in de Waalse gemeente Steenkerke. Hij bevond zich in het gezelschap van zijn 26-jarige oom en verkeerde in goede gezondheid.

De oom zou met Ilias per fiets onderweg zijn geweest naar Frankrijk, nadat hij eerder tegen hun familie zou hebben gezegd dat hij op vakantie ging. Tot zondag gaf de man geen teken van leven en kon dus niet worden nagegaan of Ilias bij hem was. Wat de oom precies bezielde, wordt nog verder onderzocht. De onderzoeksrechter heeft opdracht gegeven tot een psychiatrisch onderzoek van de man.

“Mijn cliënt had geen criminele bedoelingen. Hij begrijpt dat hij een zware inschattingsfout heeft gemaakt door zomaar met zijn neefje te vertrekken zonder iemand in te lichten. Hij heeft spijt van wat hij zijn zus en schoonbroer heeft aangedaan”, zegt zijn advocaat Ergün Top.