Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Vivaldi-partijen vandaag in laatste rechte lijn richting regeerakkoord

Vivaldi-partijen vandaag in laatste rechte lijn richting regeerakkoord
Beeld BELGA

De onderhandelaars van de zeven Vivaldi-partijen (liberalen, socialisten, groenen en CD&V) maken zich op voor een lange zondag richting regeerakkoord. Tegen morgenochtend hopen ze een regeerakkoord klaar te hebben. 

en

Vandaag worden de budgettaire lijnen afgebakend en wellicht komende nacht wordt beslist wie premier wordt en wordt al voor een stuk beslist welke bevoegdheden elke partij krijgt. Gisteren praatten de partijen onder meer over justitie, veiligheid, arbeidsmarkt en pensioenen. 

Om de regeringsverklaring tegen nu donderdag 1 oktober rond te krijgen, hebben de coformateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) een strakke onderhandelingskalender afgesproken met de partijvoorzitters. 

De voorbije dagen werd er telkens tot negen of tien uur ‘s avonds onderhandeld. De voorbije dagen liepen die onderhandelingen vlot en constructief, zeggen betrokkenen, maar de echt lastige socio-economische dossiers komen dit weekend pas aan bod. Bovendien moet ook het budgettaire plaatje nog worden opgemaakt. En dus duren die onderhandelingen vermoedelijk wat langer.

Wie zit in de Vivaldi-coalitie?

- Liberalen: MR en Open Vld

- Socialisten: PS en sp.a

- Groenen: Ecolo en Groen

- Christendemocraten: CD&V

Wie wordt premier?

Coformateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) staan met stip als kanshebber genoteerd voor het premierschap. Huidig premier Sophie Wilmès ontkende zaterdag in een interview op de VRT-radio niet dat ze wellicht vicepremier voor de MR wordt. 

Het vergadertempo ligt hoog, maar dat moet ook als de Vivaldi-coalitie tegen donderdag 1 oktober een regering in het zadel wil hebben. Morgen moet de puzzel zo goed als rond zijn. De Croo en Magnette moeten dan in elk geval verslag uitbrengen bij de koning. Woensdag, de dag voor de regeerverklaring, zouden de partijen hun toetredingscongressen houden, al is nog niet duidelijk hoe die in tijden van corona precies georganiseerd zullen worden.