Pixabay

Oost-Vlaanderen laat dode bomen herrijzen: “We nemen een stekje en planten ze opnieuw”

Oost-Vlaanderen is gestart met een project waarbij ze dode bomen die tot ons erfgoed behoren opnieuw planten. Ze doen dat onder meer door jonge scheuten te verzamelen als zo’n boom dreigt dood te gaan. Vervolgens planten ze dezelfde boom op dezelfde plek. “Het is leuk voor de omwonenden, maar ook goed voor de natuur”, klinkt het. 

“Als erfgoedbomen in onze provincie ziek zijn of dreigen om te waaien, zullen we vanaf nu tijdig genetisch materiaal verzamelen”, legt Stani Vandecastye van de dienst erfgoed uit. “Op zo’n moment gaan we jonge scheuten verzamelen en opkweken. Op die manier blijft de oude genenbank bewaard en kunnen de bomen opnieuw aangeplant worden op plaatsen waar erfgoedbomen verdwijnen.”

Goed voor mens en natuur

“Als een erfgoedboom verloren gaat, wordt er vaak niet nagedacht over vervangmateriaal”, gaat Vandecastye verder. “Het gebeurt vaak dat er dan bomen in de plaats komen die helemaal niet meer lijken op de boom die er eerst stond. Via dit project kunnen wij dezelfde boom op dezelfde plaats zetten. Buurbewoners kunnen op die manier nog steeds naar hun favoriete boom gaan kijken.” 

Het redden van de bomen is belangrijk om soorten te wapenen tegen de klimaatsverandering

Maar het in stand houden van oude bomen heeft ook voordelen voor de natuur: “Honderden jaren geleden waren er veel meer soorten bomen. Het redden en het voortzetten van dat genetisch materiaal is dus ook belangrijk in het kader van de diversiteit. Via het behoud van diversiteit kan je de verschillende soorten ook beter wapenen tegen verandering in de omgeving, bijvoorbeeld de klimaatsverandering.”

Lijst met bomen

“Samen met specialisten maken we een lijst op waarop we bomen gaan verzamelen die we elk jaar gaan vermeerderen”, zegt Vandecastye nog. “Maar mensen kunnen ook suggesties doen. Als er een erfgoedboom in hun stad of gemeente staat waarvan ze zien dat hij in slechte staat is, dan kunnen ze dat doorgeven aan de provincie. Op die manier kan de boom opgenomen worden in onze lijst en misschien ook vermeerderd worden.

Vorige week heeft de provincie in Waasmunster nog een boom gered. “We hebben toen entmateriaal afgenomen van een Rode Beuk. Dat materiaal is meteen bekeken in een arboretum. Het ziet er goed uit voor die bomen, dus waarschijnlijk gaan we binnen dit en een paar jaar een nieuwe rode beuk kunnen aanplanten in Waasmunster”, aldus Vandecastye. 

Buurtbewoners treuren om oude treurwilg die sneuvelt in Gent:

Aan de Lievekaai in Gent moest de groendienst vanochtend een treurwilg uit het water halen. De oude boom, die het beeld van de Gentse buurt decennia lang mee bepaalde, sneuvelde afgelopen weekend tijdens storm Odette.

Videospeler inladen...

Meest gelezen