Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Vivaldi-onderhandelaars opnieuw samen, coformateurs om 18 uur naar de koning

Coformateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) brengen om 18 uur verslag uit bij de koning.Beeld BELGA

De onderhandelaars van de zeven partijen die een federale regering willen vormen, zitten sinds 10 uur opnieuw bijeen. Gisterennacht gingen ze uit elkaar zonder finaal akkoord. Om 18 uur worden coformateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) bij de koning verwacht.

en

Video wordt geladen...

De vertegenwoordigers van liberalen, socialisten, groenen en CD&V zitten sinds 10 uur opnieuw bijeen om de laatste moeilijke knopen door te hakken. Gisteren hebben ze de hele dag en het grootste gedeelte van de nacht onderhandeld over een regeerakkoord. Heel wat moeilijke knopen moesten nog worden doorgehakt, niet in het minste die van de begroting, het sluitstuk van het akkoord.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Vergadering tot de finish’

PS-voorzitter Paul Magnette denkt dat het mogelijk is om er vandaag nog uit te komen met de regeringsonderhandelingen. “We moeten er alles aan doen om vandaag een oplossing te vinden”, zei Magnette bij aankomst aan het Egmontpaleis, waar de gesprekken plaatsvinden. “Dit moet een vergadering tot de finish worden. De tijd dringt. Het wachten op een regering voor dit land heeft lang genoeg geduurd.”

Een soortgelijk geluid bij Almaci (Groen): “We gaan ervoor zorgen dat we vandaag zo ver mogelijk geraken. De begroting is het belangrijkste knooppunt”, klonk het bij haar. Dat zei ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. “De begroting wordt inderdaad een harde dobber”, zei hij. “Alles moet betaald worden en je kan een euro maar één keer uitgeven. Iedereen heeft een lijstje. Vannacht was het iets te veel werk om erdoor te raken. Hopelijk kunnen we vandaag tot de finish verder doen.”

De coformateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) moeten vanavond om 18 uur verslag uitbrengen bij de koning.

Lees ook

Eindmeet voor Vivaldi in zicht, maar discussie over begroting veroorzaakt vertraging