Direct naar artikelinhoud
LiveblogFederale regering

Vandenbroucke: ‘Ik was niet van plan terug te keren naar de politiek’

Frank Vandenbroucke tijdens de eedaflegging.Beeld BELGA

Witte rook: de Vivaldi-partijen hebben na bijna 500 dagen formatie een nieuwe federale regering gevormd. De nieuwe ministers en premier hebben de eed afgelegd en hun eerste ministerraad gehouden. Herlees hier het relaas van de afgelopen twee dagen.

Blijf op de hoogte: download de app van De Morgen en krijg een bericht bij belangrijk nieuws

Live

  1. Deze liveblog is afgesloten

    Deze liveblog wordt afgesloten. Voor meer berichtgeving over de nieuwe federale regering verwijzen we naar demorgen.be of de app van De Morgen.

  2. Bouchez (MR) krijgt wind van voren in eigen partij

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez lijkt geen al te beste beurt te maken in zijn eigen partij. Nadat hij de regeringsonderhandelingen net voor de finish bijna liet struikelen, zet de manier waarop hij besliste wie de MR-ministers zouden worden kwaad bloed bij een flink deel van de basis. Volgens de krant L’Echo wankelt zijn positie zelfs. 

    Lees meer.

  3. Interview: bij de ouders van de premier

    Ooit was Alexander de ‘zoon van Herman’, vandaag zijn de rollen definitief omgedraaid. Ten huize De Croo heeft de droom van de Wetstraat 16 een generatie overgeslagen. ‘Ik weiger champagne te drinken zolang dit land in deze toestand vertoeft.’

    Lees het interview met Herman de Croo en Françoise Desguin, trotse vader en moeder van de nieuwe premier.

    Beeld Stefaan Temmerman
  4. Vandenbroucke: 'Ik was eigenlijk niet van plan terug te keren naar de politiek'

    Frank Vandenbroucke, de 'bom' van sp.a-voorzitter Conner Rousseau, was eigenlijk niet van plan terug te keren naar de politiek. Dat vertelt hij in VTM Nieuws. "Ik was bezig met onderzoek rond sociale politiek, rond armoede, en ik wou dat onderzoek graag verderzetten. Maar we beleven buitengewone omstandigheden. Het land zit in een echte gezondheidscrisis, er zijn veel mensen die hebben afgezien en nog steeds afzien. Als er dan eindelijk een regering is, en men vraagt of je wil meewerken om er weer bovenop te raken, dan kan je eigenlijk niet nee zeggen", legt Vandebroucke uit.

    Vandenbroucke vertelt dat Conner Rousseau "enkele weken geleden bij hem is binnengevallen", en toen de vraag heeft gesteld of hij in de regering wou stappen. "Nadat ik daar even heb over nagedacht, en het akkoord dat werd onderhandeld eens goed kon lezen, heb ik ja gezegd. Ik denk dat het regeerakkoord een goed uitgangspunt is, daar zitten kansen in om vooruitgang te bieden aan mensen en problemen aan te pakken", klinkt het.

    Over hoe de kersverse minister van Volksgezondheid de coronacrisis wil aanpakken, moet hij nog even nadenken. "Ik ga mij daarover eerst zeer goed laten informeren", besluit Vandenbroucke. 

    Frank Vandenbroucke.Beeld BELGA
  5. Reconstructie: Hoe Kristof Calvo naast een ministerpost greep

    Kristof Calvo is geen minister. Na een dramatische nacht kozen de groenen - op voorzet van partijvoorzitter Meyrem Almaci - uiteindelijk voor Petra De Sutter. 'Het was urenlang chaos'.

    Lees hier de reconstructie.

  6. Melissa Depraetere nieuwe sp.a-fractieleider in de Kamer

    Melissa Depraetere is de nieuwe fractieleider van sp.a in de Kamer. Ze volgt in die functie Meryame Kitir op. Kitir is de kersverse minister van Ontwikkelingssamenwerking in de nieuwe regering-De Croo.

    "Blij en vereerd. Verkozen door mijn collega's als kamerfractieleider", zegt Depraetere op twitter.

    Ook Open Vld moet op zoek naar een nieuwe fractieleider, nu Vincent Van Quickenborne vicepremier is. De keuze is nog niet gemaakt. Vrijdag, tijdens het debat over de regeringsverklaring, zal partijvoorzitter Egbert Lachaert voor Open Vld het woord voeren. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. D'Hose en Daems in de running voor voorzitterschap Senaat

    Terwijl al beslist is dat PS-politica Eliane Tillieux voorzitter wordt van de Kamer, is het wachten op de naam van de nieuwe Senaatsvoorzitter. Die post is voor Open Vld, maar zowel Vlaams parlementslid en deelstaatsenator Stephanie D'Hose als gecoöpteerd senator Rik Daems zouden kandidaat zijn.

    De partij zou ten laatste dit weekend de knoop doorhakken. Het is afwachten of de 39-jarige D'Hose of de 61-jarige Daems het haalt.

    Daems raakte vorig jaar bij de verkiezingen niet verkozen als lijstduwer, maar werd door zijn partij gecoöpteerd in de Senaat. De afspraak was wel dat Daems - die momenteel ook voorzitter is van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg - zich vanaf 2022 zou laten vervangen door Gentenaar Veli Yüksel. 

  8. Kristof Calvo ontgoocheld: 'Dit is wrang'

    Kristof Calvo, Kamerfractieleider voor Groen, is na een 7 uur durend debat binnen de partij vannacht geen minister in de nieuwe regering geworden. Voorzitter Meyrem Almaci schoof met Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten een ander duo naar voren, en de leden steunden haar daarin, al zou de stemming heel erg nipt geweest zijn.

    “Na een heel lang debat heeft partijraad Groen zonet het voorstel van Meyrem Almaci aanvaard. Ik wens Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten veel succes als ministers”, zo kondigde Calvo vanmorgen op Twitter aan dat hij geen deel zal uitmaken van de regering-De Croo.

    Nadien was hij een tijdlang niet bereikbaar voor een reactie, maar aan VTM Nieuws zegt Calvo nu toch heel ontgoocheld te zijn. "Vooral omdat ik heel veel goesting had om het regeerakkoord uit te voeren. We schuiven twee heel sterke mensen naar voren. Maar het is wrang. De manier waarop het is aangepakt had wel anders gekund. Daar ga ik wel eens goed over nadenken."

    Calvo zal het regeerakkoord "met veel vuur" verdedigen, zegt hij nog, maar wil zich binnenkort wel bezinnen over wat er afgelopen nacht gebeurd is binnen de partij. "Als Groen moet je proberen om op een menselijke en correcte manier aan politiek te doen."

    Kristof Calvo.Beeld BELGA
  9. N-VA gaat Crevits ondervragen over federaal regeerakkoord

    Axel Ronse, Vlaams Parlementslid voor N-VA, wil een hoorzitting met professor Arbeidseconomie Stijn Baert en minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) over het federaal regeerakkoord. De partij maakt zich zorgen over de gevolgen voor de Vlaamse ambities.

    Het Vlaams regeerakkoord, geschreven door N-VA, CD&V en Open Vld, telt verschillende verwijzingen naar toekomstig federaal beleid. Omdat N-VA geen deel uitmaakt van de nieuwe federale regering, maakt de partij zich zorgen. "Onze Vlaamse ambities rond het optrekken van de werkzaamheidsgraad dreigen een 'tijger zonder tanden' te worden nu federaal weigert de lasten op arbeid, pensioenen, ziekteverzekering, en de werkloosheidsuitkeringen te hervormen", zegt Ronse. "Ook het effect van de jobbonus lijkt door het federale programma gefnuikt te worden."

    Arbeidseconoom Stijn Baert maakte gelijkaardige bedenkingen in een opiniestuk. "Jazeker, een van de weinige concrete cijfers in het akkoord is een stijging van de werkzaamheidsgraad naar 80 procent tegen 2030", schreef hij. "Maar de maatregelen die ertegenover worden gezet, kunnen mij voorlopig niet overtuigen. In feite schuift de Vivaldi-regering de ­hervormingen voor zich uit."

  10. De Roover (N-VA): 'Positivo-woordenbrij'

    N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover is niet onder de indruk van de regeerverklaring van premier Alexander De Croo. In een reactie bij Villa Politica had De Roover het over een "positivo-woordenbrij" die de "vele tegenstellingen" in de regeringsploeg moet verhullen. "Veel ambiance en geestdrift heeft de toespraak niet kunnen wekken", aldus De Roover.

    De Roover erkent dat er ook goede dingen in het Vivaldi-akkoord staan. Zo steunt N-VA de ambitie om de activiteitsgraad op te krikken naar 80 procent. "De vraag is alleen: hoe doe je dat? Ik lees in het akkoord heel weinig activeringsmaatregelen."

    Volgens De Roover blijft het regeerakkoord vaak hangen bij "bewust vage passages" en mist het concrete maatregelen. Volgens hem is de focus van de nieuwe regering vooral "het uitschakelen van de N-VA" en het overbruggen van de tegenstellingen tussen Vlaanderen en Wallonië. "Men legt daar dan een dun laagje vernis overheen. Maar dat is een heel dunne pel", aldus De Roover.

  11. Verschuivingen binnen Brussel na benoeming Lalieux

    De benoeming van Karine Lalieux (PS) tot minister van Pensioenen heeft enkele gevolgen voor het college van de stad Brussel. Huidig schepen Khalid Zian wordt haar opvolger als voorzitter van het OCMW van de stad Brussel. Zijn taken als schepen van Huisvesting, Openbaar Patrimonium en Gelijke Kansen worden vervolgens overgenomen door gemeenteraadslid Lydia Mutyebele.

    "Karine en ik hebben het sinds onze eerste stappen in de politiek steeds erg goed met elkaar kunnen vinden. Er was geen betere keuze om onze sociale waarden te verdedigen op federaal niveau. Ik ben bijzonder fier op haar en twijfel er niet aan dat ze alles in het werk zal stellen om de rechten van alle burgers te verdedigen", vertelt Brussels burgemeester Philippe Close. 

    Karine Lalieux.Beeld Photo News
  12. De Clercq vol lof over Vivaldi-coalitie: 'Game changer'

    Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) voelt zich "aangedaan door de positieve schwung" die hij opmerkt in de nieuwe federale regering van premier De Croo "en de toekomstperspectieven die dit kan geven aan heel wat mensen." De Clercq, die hard gepleit heeft voor die coalitie, ziet "eindelijk een positief verhaal". De aanstelling van de nieuwe ploeg "kan echt een game changer zijn, zowel politiek als maatschappelijk".

    De mensen "snakken naar oplossingen, weg van de blokkering", vindt De Clercq. Die heeft tijdens de formatie regelmatig zijn voorkeur voor de huidige samenstelling kenbaar gemaakt. Dat zorgde voor wrevel bij enkele N-VA-politici. "We werken in Gent heel goed samen met de verschillende N-VA-ministers", zegt De Clercq daarover. "Ik heb ook een zeer goede band met de minister-president. Hij komt vaak in Gent en houdt van de stad."

    De Clercq roept op tot een goede samenwerking tussen de Vlaamse en de federale regering. "Ook met de N-VA-ministers. Ik zal me daar ook borg voor stellen dat dat in een goede sfeer kan verlopen. Natuurlijk mag je soms publiek standpunten verdedigen. Maar ik roep wel op tot respect. Ideeën mogen al eens botsen, maar we moeten opletten dat we niet op de man of de vrouw spelen."

  13. De Croo meteen naar Europese top

    Na de bijzonder korte regeerverklaring trekt premier De Croo nu meteen richting de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden in Brussel die vanmiddag van start is gegaan.

  14. 'De toekomst zal niet gebouwd worden met macht'

    De Croo sluit zijn regeerakkoord af met de Italiaanse christendemocraat Di Gàsperi: “De toekomst zal niet gebouwd worden met macht, noch met veroveringsdrang. Maar door de geduldige toepassing van de democratische methode, de constructieve geest van het akkoord, en door het respecteren van de vrijheid", zegt hij.

    "Het is in die geest dat ik vandaag het vertrouwen aan deze Kamer wil vragen. Niet op basis van brute macht of intimidatie, maar wel omdat het akkoord van deze regering is gebouwd op vertrouwen, op de wil om vooruit te gaan en vooral op de geduldige toepassing van de democratische principes. Daarom vraag ik hierbij het vertrouwen van de Kamer."

  15. Andere manier van aan politiek doen

    "Afbreken is makkelijk", zegt De Croo. "Het kost echt niet veel moeite. Maar het brengt ons ergens. De voorbije jaren hebben we gezien hoe ruwheid en hardheid ook het politieke debat hebben overgenomen. Maar wat heeft het ons bijgebracht? Behalve meer tegenstellingen, meer polarisering en meer wederzijds onbegrip. Met ellenlange formaties tot gevolg."

    De komende jaren zal er nagedacht worden over "een grondige hervorming van de staatsstructuren". "De regering zal hierover een breed democratisch debat met burgers, middenveld, academische wereld en politieke vertegenwoordigers organiseren. Als we ons land écht opnieuw in beweging willen brengen, zullen we samenwerking en respect centraal moeten stellen."

    Verwijzend naar het Europees parlement waar de Kamerleden voor de eerst keer ooit in vergaderen, kondigt De Croo ook een "uitgesproken pro-Europese koers" aan. "België en de Belgische economie hebben enkel te winnen bij een sterk en solidair Europa."

  16. 'Meest groene regeerakkoord ooit'

    Volgens De Croo hebben de zeven Vivaldi-partijen "het meest groene regeerakkoord in de geschiedenis van ons land" gesloten.

  17. 'Absolute prioriteit: jobcreatie'

    Het scheppen van nieuwe jobs wordt dé prioriteit van deze regering, met op een termijn van tien jaar een werkzaamheidsgraad van 80 procent. Werken moet meer lonen, en het ondernemerschap krijgt meer ruimte.

    Vooral in de toekomstgerichte sectoren moeten er jobs bij komen. "Economie en ecologie zijn daarbij geen tegengestelden maar kunnen elkaar versterken." 

    "Als open economie hangt het Belgisch herstel sterk af van het herstel in onze buurlanden", beseft De Croo. "Maar je kan je geluk ook afdwingen. Aan alle Belgen, alle ondernemers, alle investeerders, zeg ik klaar en duidelijk: deze regering zal alles doen wat nodig is om de crisis te overwinnen 'whatever it takes.'

  18. Investeren in gezondheidszorg

    De eerste pijler van het regeerakkoord is dan ook investeren in de gezondheidszorg. Ook komen er investeringen in de pensioenen. Het minimumpensioen zal opgetrokken worden tot 1.500 euro, zegt De Croo, maar hij vermijdt daarbij strategisch het woord bruto of netto te gebruiken.

  19. 'Deze pandemie hakt er stevig in'

    Premier Alexander De Croo (Open Vld) begint aan zijn regeerverklaring. Zoals verwacht opent hij met een verwijzing naar de coronacrisis. "De diepte van de crisis is ongezien en de dreiging van een nieuwe besmettingsgolf en de onzekerheid van een werkend vaccin werpen een blijvende schaduw over het herstel. We zullen nog een tijd met het virus moeten samenleven. De regering zal al het mogelijke doen om uitbraken snel en lokaal in te dijken."

    Een algemene lockdown is volgens De Croo dan ook uitgesloten. Daarom zal er meer getest worden, kondigt hij aan.

  20. Volg dadelijk de regeerverklaring

    Premier Alexander De Croo leest om 14.15 uur de regeerverklaring voor. Dat gebeurt in het Europees Parlement en niet in de Kamer, zodat alle 150 Kamerleden aanwezig kunnen zijn en er toch voldoende afstand kan worden gehouden. Volg de regeerverklaring om 14.15 uur via de livestream.

  21. Poederbrief voor Conner Rousseau komt in verkeerde brievenbus terecht

    De hulpdiensten zijn vanochtend opgeroepen voor een poederbrief in de brievenbus van een woning in de Prinses Josephine Charlottelaan in Sint-Niklaas. De brief was gericht aan sp.a-voorzitter Conner Rousseau, maar die woont er al een tijdje niet meer.

  22. Crevits: 'Het wordt ontzettend belangrijk dat we goed samenwerken'

    Vlaams minister Hilde Crevits roept donderdag op tot een goede samenwerking met de nieuwe federale regering. "Het is ontzettend belangrijk dat we goed samenwerken", klinkt het. "De samenstelling is wat ze is", vervolgt ze. "Het belangrijkste is dat we goed proberen samen te werken en dat er op dat vlak geen energie verloren gaat in onderlinge twisten."

    Voor het succes van de Vlaamse regering van minister-president Jan Jambon (N-VA) is het nodig dat de verstandhouding met de federale ploeg van Alexander De Croo (Open Vld) goed zit. "Veel zaken die in het Vlaams regeerakkoord staan kunnen we pas realiseren als je een federale overheid hebt die dienstbaar meewerkt", zegt Crevits. "Ik hoop oprecht dat dit het geval zal zijn."

  23. De geografische verdeling: Oost-Vlaanderen boven

    Na de verdeling van de ministerportefeuilles per partij speelt ook de geografische verdeling van de verschillende regeringsleden een rol. Opvallend is daarbij hoe zwaar Oost-Vlaanderen dit keer bedeeld wordt. Van de tien Nederlandstaligen in de regering komen er drie zwaargewichten - de premier en twee vicepremiers - uit die provincie.

    Ook Vlaams-Brabant krijgt drie excellenties. Opvallend: de grootste provincie, Antwerpen, mag slechts één minister leveren, de nieuwkomer Annelies Verlinden. Ook uit West-Vlaanderen, Brussel en Limburg komt slechts één minister.

    Dit is de volledige verdeling:

    Oost-Vlaanderen: premier Alexander De Croo, vicepremier Vincent Van Peteghem, vicepremier Petra De Sutter

    Vlaams-Brabant: vicepremier Frank Vandenbroucke, staatsecretaris Eva De Bleeker, staatssecretaris Sammy Mahdi

    Antwerpen: minister Annelies Verlinden

    Brussel: minister Tinne Van der Straeten

    West-Vlaanderen: vicepremier Vincent Van Quickenborne

    Limburg: minister Meyrame Kitir

  24. Nieuwe regering houdt eerste ministerraad

    De nieuwe regering is na de eedaflegging en het fotomoment meteen naar de Wetstraat 16 getrokken om er een eerste ministerraad te houden. Die is op dit moment aan de gang.

    Beeld REUTERS
    Beeld REUTERS
    Beeld Photo News
  25. Wilmès neemt afscheid van Wetstraat 16 en heeft opvallend geschenk voor De Croo

    Premier Sophie Wilmès (MR) heeft zonet de sleutels van de Wetstraat 16 overgedragen aan haar opvolger Alexander De Croo (Open Vld). Ze kreeg daarbij een uitgebreid applaus van haar medewerkers, waar zelfs enkele tranen vloeiden.

    De Croo kreeg behalve de sleutels ook een koffiemok met daarop '16' en - toepasselijk - een plaat van Le quattro stagioni of De vier seizoenen van componist Antonio Vivaldi, een duidelijke verwijzing naar de naam die aan de regering wordt gegeven omdat die bestaat uit vier politieke families.

    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
  26. Eliane Tillieux wordt eerste vrouwelijke Kamervoorzitter ooit

    De aanstelling van de nieuwe regering heeft ook gevolgen voor Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld). Hij moet de voorzittershamer straks doorgeven aan Eliane Tillieux (PS), die na 51 mannen de eerste vrouwelijke voorzitter van het halfrond ooit in ons land wordt.

    De 54-jarige PS-politica uit Namen was al Waals minister tussen 2009 en 2017, en focuste zich de voorbije twee jaar als Kamerlid vooral op het dossier rond abortus.

    Eliane TillieuxBeeld BELGA
  27. Tandengeknars over radicale vernieuwing bij CD&V

    Met topadvocate Annelies Verlinden (42) als minister van Binnenlandse Zaken kiest CD&V-voorzitter Joachim Coens voor radicale vernieuwing. Toch is niet iedereen tevreden.

    Lees het volledige verhaal.

    Annelies Verlinden.Beeld BELGA
  28. Valérie de Bue blijft Waals minister, Ducarme wordt Kamerfractieleider

     Denis Ducarme zal dan toch geen Waals minister worden. De gewezen federale minister zal de MR-fractie in de Kamer leiden, een functie die hij in het verleden al bekleedde. Dat werd donderdag uit goede bron vernomen. Valérie De Bue blijft daardoor Waals minister van Toerisme, Ambtenarenzaken, Verkeersveiligheid en Erfgoed.

  29. Open Vld en sp.a spreken elkaar nu al tegen over minimumpensioen

    De Vivaldi-regering gaat de laagste pensioenen verhogen. Maar met hoeveel? Wanneer? En voor wie? Dat weten ze nog niet. Coalitiepartners sp.a en Open Vld spreken elkaar nu al tegen.

    Lees het volledige verhaal.

  30. Dit verandert er voor u onder De Croo I

    Een nieuwe regering betekent meestal nieuwe besparingen en belastingen, wat nieuwe investeringen en vooral veel nieuwe beloftes. Dat is in het geval van deze Vivaldi-coalitie niet anders. Maar wat verandert er nu voor ú? Een overzicht van de kleine lettertjes in het regeerakkoord.

  31. Van Quickenborne wil justitie hervormen en digitaliseren: ‘Ik zal de tank wat snelheid geven’

    De kersverse minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil het departement grondig hervormen en digitaliseren. Hij wil daarbij verder bouwen op het werk van zijn voorganger Koen Geens (CD&V). De focus zal liggen op vereenvoudiging, toegankelijkheid en digitalisering van justitie.

    “Justitie is een moeilijk departement om te hervormen, maar ik ben voorzichtig optimistisch. Mijn voorganger heeft de tank doen keren. Het komt er nu op aan om de tank wat snelheid te geven, te digitaliseren en justitie eenvoudiger en toegankelijker te maken. Ik denk dat ik daar wel de nodige kwaliteiten voor heb”, aldus Van Quickenborne. 

  32. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  33. Formeren in net pak? De nieuwe generatie doet het casual en comfy

    Formateurs De Croo en Magnette zaten strak in het pak voor hun gezamenlijke regeerverklaring, maar tijdens de onderhandelingen werd de toon gezet door een ander duo: een hoody en een houthakkershemd.

    Lees het volledige artikel.

    Sp.a-voorzitter Conner Rousseau.Beeld Photo News
  34. Nieuwe regering veroorzaakt stoelendans in parlementen

    De benoeming van ministers en staatssecretarissen brengt traditioneel een stoelendans op gang in de verschillende parlementen.

    Bij CD&V wordt kersvers vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem in het Vlaams parlement opgevolgd door Gentenaar Stijn De Roo. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi krijgt geen opvolger. Hij zetelde in de Kamer immers als opvolger van gewezen Justitieminister Koen Geens, die zijn zitje weer inneemt. Slecht nieuws is er voor Bercy Slegers. Zij moet haar plaats als opvolgster in de Kamer weer afstaan aan Natalie Muylle, die geen verlengd verblijf in de regering kreeg.

    Bij Open Vld volgt Bruggeling Jasper Pillen de nieuwe minister van Justitie Vincent Van Quickenborne op. Premier Alexander De Croo was al opgevolgd omdat hij in de regering-Wilmès zetelde. Nu ex-minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block terugkeert naar het parlement, moet Bram Delvaux opnieuw plaats ruimen.

    Sp.a stuurt Meryame Kitir naar de regering met de bevoegdheden Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid. Wie haar plaats inneemt als fractieleider, moet nog worden beslist. Haar Kamerzitje zelf wordt ingenomen door Bert Moyaers uit Herk-de-Stad.

    In het Europees parlement volgt de Gentse Sara Matthieu Petra De Sutter op, die vicepremier wordt, bevoegd voor Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven. Kamerlid Tinne Van der Straeten wordt minister van Energie. Zij werd in Brussel verkozen op een Ecolo-lijst. Het is nog onbekend wie haar opvolgt. Het betekent wel dat er een lichte verschuiving komt in de verhouding tussen Nederlandstaligen en Franstaligen

  35. Bart De Wever (N-VA): ‘2024 wordt onze afspraak met de geschiedenis’

    Bart De Wever heeft er weer zin in. De voorzitter van N-VA wil de baan op om mensen te overtuigen. “Deze aanfluiting van de Vlaming, vind ik zo schandalig dat ik ernaar uitkijk om in 2024 een ‘grand choc’ te organiseren. Dat wordt onze afspraak met de geschiedenis.”

    Lees het volledige interview.

    N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Tim Coppens
  36. De volledige regering-De Croo in cijfers

    De nieuwe federale regering bestaat uit zeven partijen, van groot naar klein zijn dat PS, MR, Ecolo, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen. In de Kamer heeft die regering 87 zetels op de 150 en dus een voldoende absolute meerderheid.

    In het parlement gebeuren trouwens ook een hele hoop verschuivingen doordat sommige Kamerleden nu naar de regering trekken. Een opvallend gevolg daarvan is dat de verhouding tussen Nederlandstaligen en Franstaligen wijzigt ten nadele van de Nederlandstaligen. Doordat Tinne Van der Straeten (Groen) in de regering komt, wordt zij in de Kamer opgevolgd door de volgende kandidate van de Brusselse Ecolo-lijst, en dat is een Franstalige. De verhouding Nederlandstaligen-Franstaligen wordt daardoor 88-62 tegenover 89-61 vandaag.

  37. Probleem in Waalse regering

    In de Waalse regering is een plots politiek probleem opgedoken: die blijkt nu niet wettelijk samengesteld te zijn nu ex-minister uit de regering-Wilmès Denis Ducarme (MR) de vervanger wordt van zijn partijgenote, Waals minister Valerie De Bue.

    Door die stoelendans zijn er nu te weinig vrouwen in die regering: wettelijk gezien moet de Waalse regering een derde vrouwen tellen, en dat is niet meer het geval.

    Denis Ducarme. Beeld Photo News
  38. Economen Noels en Van de Cloot zien gemiste kansen in regeerakkoord: ‘Veel centen uitdelen is het bindmiddel’

    In de grootste crisis in onze moderne geschiedenis komt een nieuwe bestuursploeg aan zet. Twee economen — Geert Noels en Ivan Van de Cloot — lezen de partituur van Vivaldi en vrezen toch valse noten. “De taart moet eerst gebakken worden voor je ze kan verdelen.”

    Lees het volledige interview.

  39. Eerste ministerraad

    De nieuwe ploeg gaat nu naar de overkant van het Warandepark, voor de eerste ministerraad.

    Om 14.15 uur volgt straks de regeerverklaring in - uitzonderlijk - het Europees parlement in Brussel omwille van de coronamaatregelen.

  40. Groepsportret

    De regering poseert voor de klassieke foto. Vooraan in het midden staan koning Filip en premier De Croo, naast en achter hen de vicepremiers, en daar nog achter de rest van de regering. Op de nodige afstand, zoals de coronamaatregelen het voorschrijven.

    Beeld Photo News
  41. Ministers leggen de eed af

    De ministers leggen de eed af, te beginnen met premier Alexander De Croo. Hij legt de eed af in de drie landstalen.  Na De Croo volgen de vicepremiers. Daarna komen de ministers aan de beurt, vervolgens de staatssecretarissen. Ze doen dat volgens de grootte van de partij. Opvallend: bijna allemaal doen ze dat zowel in het Nederlands als het Frans.

    Beeld Photo News
  42. Dit is de nieuwe regeringsploeg

    Ondertussen zijn alle namen van de nieuwe regering bekend. Een overzicht:

    Alexander De Croo (Open Vld): eerste minister

    Vincent Van Quickenborne (Open Vld): minister van Justitie

    Eva De Bleeker (Open Vld): staatssecretaris van Begroting

    Frank Vandenbroucke (sp.a): minister voor Volksgezondheid en Sociale Zaken

    Meryame Kitir (sp.a): staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid

    Vincent Van Peteghem (CD&V): minister van Financiën

    Sammy Mahdi (CD&V): staatssecretaris van Asiel en Migratie

    Annelies Verlinden (CD&V): minister van Binnenlandse Zaken

    Petra De Sutter (Groen): minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken

    Tinne Van der Straeten (Groen): minister van Energie

    Sophie Wilmès (MR): minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier

    David Clarinval (MR): minister van Landbouw en Middenstand

    Mathieu Michel (MR): staatssecretaris van Digitalisering

    Karine Lalieux (PS): minister van Pensioenen

    Pierre-Yves Dermagne (PS): minister van Werk en Economie

    Thomas Dermine (PS): staatssecretaris van Relance (Herstel) en Wetenschapsbeleid:

    Ludivine Dedonder (PS): minister van Defensie

    Georges Gilkinet (Ecolo): minister voor Mobiliteit en NMBS

    Zakia Khattabi (Ecolo): minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling

    Sara Schlitz (Ecolo): staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit

  43. Volg hier dadelijk de eedaflegging

    De ministers en staatssecretarissen in de nieuwe regering-De Croo leggen om 10 uur de eed af bij koning Filip. Volg het live via onze livestream.

  44. Clarinval en Mathieu Michel (broer van) komen ook in regering

    Eerder was al duidelijk dat ontslagnemend premier Sophie Wilmès vicepremier zou worden. Ze krijgt er de portefeuilles Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Handel en de biculturele instellingen bij.

    Ontslagnemend minister van Begroting David Clarinval krijgt de bevoegdheden Middenstand, KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Institutionele Zaken.

    Mathieu Michel tot slot wordt staatssecretaris voor Digitale Agenda, Administratieve Vereenvoudiging, Privacy en de Regie der Gebouwen. Michel, de broer van Charles Michel, is momenteel gedeputeerde in Waals-Brabant.

    Ontslagnemend minister Denis Ducarme verhuist naar de Waalse regering, waar hij de bevoegdheden Toerisme, Ambtenarenzaken en Verkeersveiligheid overneemt van Valérie De Bue. Zij wordt MR-fractieleider in het parlement van de Franse gemeenschap.

    Twitter bericht wordt geladen...

  45. Wat staat vandaag op het programma?

    - Om 10 uur leggen de vijftien ministers en vijf staatssecretarissen van de nieuwe federale regering de eed af bij de koning.

    - Om 14.15 uur staat een plenaire zitting op de agenda en is het uitkijken naar een verklaring van de regering.

  46. Bart De Wever: 'Al wie niet links is, is boos'

    De voorzitter van N-VA, die de voorbije maanden vooral pufte en zuchtte en de ogen ten hemel sloeg, wil weer de baan op om mensen te overtuigen. “Al wie niet links is, is boos”, zegt hij, en hij noemt 2024 nu al een afspraak met de geschiedenis.

    Volgens De Wever verliest Vlaanderen met Vivaldi vier jaar tijd. "Terwijl we eergisteren al aan het hervormen hadden moeten zijn." De Vlaams-nationalist wil overal kiezers wegsnoepen om een ‘grand choc’ te organiseren - zonder mee te huilen met Vlaams Belang.

  47. Minimumpensioen gaat naar 1.580 euro bruto tegen 2024, benadrukt Bouchez

    Het minimumpensioen zal in de loop van deze legislatuur worden opgetrokken tot 1.580 euro bruto per maand. Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez donderdag verklaard. In het socialistische kamp wordt steevast benadrukt dat het pensioen naar 1.500 euro netto zal evolueren.

    Lees hier verder.

  48. Pierre Van Damme: 'Kijken uit naar goeie samenwerking met nieuwe minister van Volksgezondheid'

    De nieuwe regering komt aan de macht te midden van de coronacrisis. Deze gezondheidscrisis zette de samenleving tijdelijk on hold in maart en beheerst sindsdien ons leven nog steeds. Maggie De Block (Open Vld) trekt straks de deur van het departement Volksgezondheid achter zich dicht. Ze staat haar ministerstoel af aan Frank Vandenbroucke, een oude bekende binnen sp.a.

    Corona-expert Pierre Van Damme reageert positief op die aanstelling. "Ik heb Frank Vandenbroucke leren kennen als een bijzonder goede lesgever aan de Universiteit Antwerpen. Maar ook als iemand die zeer goed met gegevens en analyse van cijfers om kan, wat voor Volksgezondheid zeer belangrijk is. Wij kijken echt uit naar een goeie samenwerking met deze nieuwe minister", reageert de epidemioloog.

    Van Damme raadt Vandenbroucke aan om vooral "in te zetten op de continuïteit van de activiteiten die er tot nu toe geweest zijn". Verder tipt hij om een "duidelijk mandaat te geven" aan de coronacommissaris die zal worden aangesteld. "Zodat er eenheid van commando komt, samen met de minister van Volksgezondheid, de eerste minister en de experten". Daar wordt heel veel van verwacht, besluit Van Damme.

  49. Petra De Sutter: 'Het akkoord is even groen als rood'

    Petra De Sutter wordt vicepremier, minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken in de nieuwe regering-De Croo. “Ik ben heel verheugd”, reageert De Sutter in 'De ochtend' op Radio 1. “Het is een grote blijk van vertrouwen, ook een grote verantwoordelijkheid, bevoegdheden waarbinnen wel wat op stapel staat.”

    De Sutter heeft vooral affiniteit met Europa, “maar ik kan in die departementen ook ons groene project dienen. Er vallen grote bedrijven met heel veel werknemers onder, ons ambtenarenapparaat is het eerste aanspreekpunt van de burger. In de coronacrisis hebben we gezien dat we gebaat zijn bij een sterke en efficient werkende overheid.”

    Petra De Sutter.Beeld Ronny De Coster

    Politicoloog Carl Devos had het gisteravond over een “centrum-rood akkoord met weinig groene accenten”, maar daar is De Sutter het niet mee eens. “Er zitten heel wat groene accenten in, het relanceplan is ingeschreven in de Europese “Green Deal”. Het verheugt me dat ons land de ambitie toont om op dat punt tot de betere leerlingen van de klas te horen. Er ligt een grote nadruk op de klimaatdoelstellingen. Op energie en mobiliteit wordt veel nadruk gelegd, het zijn ook bevoegdheden die aan de groene familie toegeschreven zijn. Voor ons zijn ze topprioriteiten. Het akkoord is met een groene pen geschreven, het is even groen als rood. Bovendien zijn ook de zogenoemde rode accenten ook voor ons als sociaal-ecologische partij belangrijk.”

    Over de kernuitstap in 2025 zegt De Sutter: “Dat moeten we verstandig realiseren, het is logisch dat we daarbij letten op de bevoorradingszekerheid. En uiteraard moeten er garanties zijn dat de factuur van de mensen niet zal stijgen.“

  50. Vincent Van Quickenborne: 'Nachten van wakker gelegen'

    Vincent Van Quickenborne (Open VLD) neemt naar eigen zeggen “met pijn in het hart” afscheid van zijn burgemeesterssjerp in Kortrijk om federaal minister van Justitie en de Noordzee te worden. “Ik ben echt wel graag burgemeester geweest van deze stad”, zei hij bij Radio 2, “maar er staat een fantastische opvolgster klaar, de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van Kortrijk”.

    Van Quickenborne had de Kortrijkzanen nochtans beloofd dat hij zijn termijn zou vervolmaken, “maar in uitzonderlijke tijden moeten mensen soms uitzonderlijke dingen doen”, klinkt het nu. “Ik heb er nachten van wakker gelegen, maar uiteindelijk beslist dat ik niet aan de zijlijn kon blijven staan.” Van Quickenborne gelooft in het Vilvaldi-project en in toekomstig premier Alexander De Croo, “iemand die kan verzoenen in de twee landsdelen”.