Apple-CEO krijgt 38 miljoen dollar in aandelen als hij nog vijf jaar aan boord blijft

Tim Cook, de CEO van iPhone-maker Apple, heeft van zijn bedrijf 333,987 aandelen gekregen. Dat pakket is op dit moment 38 miljoen dollar waard. Hij moest daarvoor wel beloven dat hij tenminste aanblijft tot 2025.

Dat schrijft de zakenwebsite Business Insider op basis van een melding die Apple deed bij de beurswaakhond SEC.

Cook krijgt over een periode van twee jaar, die begint in 2023, in kleine stukjes de rechten over de aandelen. Tegen 2025 heeft hij ze dus volledig in bezit. Als hij voor die periode het bedrijf verlaat, krijgt hij geen of maar een deel van de aandelen mee.

‘Uitmuntend leiderschap’

De raad van bestuur van de technologiegigant zegt in een mededeling dat de beloning een ‘erkenning van zijn uitmuntend leiderschap’ is, maar de echte functie van zo’n uitkering is natuurlijk om mensen op hun stoel te houden. Nog beter: als Cook bepaalde doelen bereikt, krijgt hij nog eens evenveel aandelen meer naar huis.

Als Cook al zijn doelen bereikt en aan de slag blijft tot 2025, zou hij tot 115 miljoen dollar aan aandelen kunnen krijgen, gebaseerd op de koers van dinsdag. Maar de kans is groot dat het aandeel tegen dan veel hoger noteert.

Meer