Amerikaanse centrale bank vraagt banken hun cash niet uit te geven tot eind dit jaar

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verplicht grote zakenbanken tot eind dit jaar om minder dividend uit te betalen en geen aandelen meer in te kopen.

De regel geldt voor 34 banken, waaronder JPMorgan en Goldman Sachs, en werd al in juni aangekondigd. Maar eerder gold hij enkel voor het derde kwartaal. Nu verlengt de Fed de maatregel tot het einde van het jaar ‘door de blijvende economische onzekerheid’.

Banken mogen geen hogere dividenden betalen dan ze in het tweede kwartaal uitkeerden en de uitbetalingen mogen ook niet hoger zijn dan de gemiddelde nettowinst over de afgelopen vier kwartalen. Ze mogen ook geen eigen aandelen meer inkopen voor de rest van het jaar.

Stresstest

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) kondigde eerder dit jaar dezelfde maatregel aan. Oorspronkelijk zou die gelden tot vandaag, maar in juli verlengde ook de ECB hem tot het einde van dit jaar.

Later dit jaar krijgen de Amerikaanse banken nog een stresstest te verduren om te zien of ze zware economische schokken aankunnen. De resultaten daarvan worden eind dit jaar bekendgemaakt. Uit de vorige stresstest bleek dat banken 700 miljard dollar kunnen verliezen op niet-terugbetaalde leningen zonder in grote problemen te komen.

Meer