Techaandelen leiden de dans op Wall Street

De beurzen beginnen de maand onder een goed gesternte. De Europese beurzen blijven hoger gaan en ook in New York is het al groen wat de klok slaat. Vooral de techbeurs Nasdaq trekt een sprintje.

De Dow Jones opent 0,8 procent in het groen, de S&P500 doet er 0,6 bij en de Nasdaq klimt 1 procent hoger.

Die laatste heeft dat te danken aan de grote technologiewaarden. Netflix gaat 2 procent hoger, Google-moeder Alphabet en Microsoft winnen 1 procent en Apple doet er 0,5 procent bij.

Stimulus

Woensdag verloren de aandelenmarkten in de late uurtjes nog wat van hun winsten omdat gesprekken over een nieuw stimuluspakket voor de zoveelste keer spaak liepen. Financiënminister Steven Mnuchin en Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, voegden daar wel meteen aan toe dat ze hun gesprekken blijven voort zetten. Analisten hebben het idee dat er vooruitgang in begint te komen en wachten geduldig af.

Donderdag werden ook de nieuwe werkloosheidscijfers bekendgemaakt. Die zitten al een tijd in een dalende trend en stijgen steeds minder sterk dan voorspeld. De voorbije week werden er 837.000 aanvragen voor een uitkering ingediend, terwijl waarnemers op 850.000 hadden gegokt.

Verliesmaand

Die twee zaken geven beleggers weer hoop over de economische heropleving en ze kopen opnieuw en masse toeristische aandelen. Luchtvaartmaatschappijen vliegen tot 3 procent hoger.

September was de eerste verliesmaand sinds maart voor de grote indexen. De Dow Jones verloor vorige maand 2,2 procent, de S&P500 deed er 3,9 procent af en de Nasdaq ging over heel september 5,2 procent lager.

Meer