Direct naar artikelinhoud
AchtergrondNieuwe regering

Eerste valse noten bij Vivaldi: al discussie over pensioenen en ‘rijkentaks’

Georges-Louis Bouchez wees zijn leden erop dat het minimumbedrag van 1.500 euro voor de pensioenen nog niet helemaal uitgeklaard is.Beeld BELGA

De nieuwe regering is nog maar net gevormd of de eerste interne discussies over de pensioenen en een vermogenswinstbelasting barsten al los. Het maakt duidelijk dat Vivaldi nog heel wat uit te klaren heeft.

Worden de laagste pensioenen nu tot 1.500 euro netto opgetrokken of niet? De socialisten laten graag geloven van wel, maar het regeerakkoord is vaag: het gaat om een stijging ‘richting’ 1.500 euro. Tijdens het MR-congres woensdagavond liet voorzitter Georges-Louis Bouchez het niet na om zijn leden daarop te wijzen. “Waarom blijft men maar bezig over 1.500 euro netto? Het is een brutobedrag.” Anders zou de kostprijs de spuigaten uitlopen, zo voerde hij aan.

Het zette de zenuwen donderdag meteen op scherp, ook bij de andere coalitiegenoten. Het regeerakkoord is amper rond of er is al discussie binnen de bonte ploeg van liberalen, socialisten, groenen en CD&V. Gisterochtend gebeurde het opnieuw, toen zowel PS-voorzitter Paul Magnette als vicepremier voor Ecolo Georges Gilkinet op de Franstalige nieuwszender LN24 stelde dat deze regering een rijkentaks zou invoeren. Nochtans claimt zowel Open Vld als MR van niet. PS en Ecolo verwijzen echter naar één zinnetje in het regeerakkoord: “De overheid zal streven naar een eerlijke bijdrage van die personen die de grootste draagkracht hebben om bij te dragen.” 

Het regeerakkoord biedt wel een richting, maar bevat veel vage passages die voor interpretatie vatbaar zijn. Zo is het nog lang niet gezegd dat er een belasting op grote vermogens zal komen. De bedoeling is dat ons belastingsysteem grondig hervormd wordt, maar dat debat moet binnen de regering eigenlijk nog beginnen.

Ook wat het optrekken van de pensioenen betreft is er nog ruimte voor speling. De regering voorziet nu dat de laagste pensioenen stijgen naar 1.580 euro bruto tegen 2024, wat volgens ouderenorganisatie Okra zo’n 1.450 euro netto oplevert. Maar de socialisten rekenen op bijkomende hervormingen om dat bedrag nog verder op te krikken. Zo moet er een pensioenbonus komen, om langer werken te stimuleren. Ook zou er een solidariteitsbijdrage komen van de hoogste pensioenen. Tegelijk wijzen de liberalen van hun kant erop dat de pensioenregels elders verstrengd worden, en er meer zal worden gekeken naar de effectief gewerkte jaren. Tegen september volgend jaar moet dat hele pakket klaar zijn, maar dat beloven ook stevige onderhandelingen te worden.

“Er zijn simpelweg niet genoeg middelen om iedereen die 1.500 euro netto te geven”, analyseert politicoloog Carl Devos (UGent). “De groep zal beperkt worden. Kijk alleen al naar de voorwaarde dat je een loopbaan van 45 jaar moet hebben.” 

Prikjes heen en weer

Het optrekken van de pensioenen was een van de speerpunten van de socialisten. Op die manier kunnen ze de pil vergulden dat ze de verkiezingsbelofte moesten inslikken om de pensioenleeftijd weer van 67 naar 65 te brengen. Omgekeerd willen de liberalen koste wat het kost het beeld vermijden van een regering die de uitgaven laat vieren en vervolgens de belastingen verhoogt. 

Nu er eindelijk een akkoord is, blinkt elke partij zijn trofee extra op, zo beseft men ook in de regering. De eerste prikjes heen en weer worden nog gedoogd. Wel gaan er nu al stemmen op binnen de ploeg om duidelijke afspraken te maken over hoe de debatten te voeren over de moeilijke dossiers die nog getrancheerd moeten worden.