Direct naar artikelinhoud
Regering-De Croo

Kritiek van N-VA, applaus voor Calvo: zo verliep het debat over de beleidsplannen van de nieuwe regering

Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld Tim Dirven

De Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de beleidsplannen van de nieuwe regering-De Croo. Uitzonderlijk gebeurde dat in het Europees Parlement om voldoende afstand te houden. 

Ons land heeft sinds donderdag een nieuwe federale regering. Premier Alexander De Croo en zijn collega’s legden dan de eed af bij koning Filip. In de namiddag presenteerde De Croo het regeerprogramma van Vivaldi. Vrijdag debatteerde de Kamer over de beleidsplannen van de nieuwe regering.

Er was tussen socialisten en liberalen al meteen discussie over de pensioenen en de ‘rijkentaks’. Het is duidelijk dat de nieuwe regering nog heel wat uit te klaren heeft, iets waar de oppositie al gretig op wijst.

Welke partijen zitten in de Vivaldi-regering?

- Liberalen: MR en Open Vld

- Socialisten: PS en sp.a

- Groenen: Ecolo en Groen

- Christendemocraten: CD&V

De grootste oppositiepartij, N-VA, kreeg als eerste het woord. Fractieleider Peter De Roover viel meteen de legitimiteit van de nieuwe premier aan. “Wat hebben Tom Dumoulin, Racing Genk, en Alexander De Croo met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal op de zevende plaats geëindigd.”

Het akkoord van de nieuwe federale ploeg is een “glad marketingverhaaltje”, aldus de Roover, maar blinkt vooral uit in vaagheid, moeilijk waar te maken beloftes, en doelstellingen die nog onderzocht moeten worden. “Ik heb de indruk dat u geen regering leidt maar een studiebureau. De regeringsverklaring lijkt door de positivo-woordgenerator gedraaid te zijn, maar concreet wordt het nooit.”

De Roover wierp bovenal het beeld op van een regering die op cruciale domeinen voor het status-quo kiest en te weinig wil hervormen. Precies die hervormingsmentaliteit was voor N-VA de kern van de Zweedse coalitie van de regering-Michel I. Het sociaal overleg, de inrichting van de staat, de pensioenen: nergens heeft deze regering volgens N-VA de moed om door te pakken en de oude structuren in vraag te stellen.

De voor CD&V en Open Vld pijnlijkste kritiek kwam er toen het over de centen ging. De Roover sprak van een onduidelijk en “paars” budgettair parcours – waarbij “paars” bedoeld leek als synoniem voor “rampzalig”.

N-VA-fractieleider Peter De Roover.Beeld Photo News

Applaus voor Calvo

“Jullie dogma dat deze regering geen legitimiteit zou hebben, maakt op mij geen indruk”, reageerde Groen-fractieleider Kristof Calvo. “Ze heeft een meerderheid in negen van de tien provincies. Deze meerheid heeft legitimiteit. Ze is het product van de democratie.” 

Calvo gaf - met enige overdrijving - aan dat het communautaire luik een leeg blad had mogen zijn. Wel merkte hij op dat er voor het eerst in geslaagd is de Vlamingen de kans te geven op een eigen regionale feestdag. “Deze meerderheid zegt dat je perfect én Vlaming én Belg kan zijn.”

Over het migratiebeleid zei Calvo: “We ruilen de stoere verklaringen in voor mildheid en menselijkheid.” Het terugkeerluik is het moeilijkste deel van de oefening, meent hij. “De aandacht voor terugkeer geneert ons niet. Het doet ons als mens wankelen, maar het maakt deel uit van een evenwichtige migratiepolitiek.”

Calvo, die naast een ministerpost greep en daar zelf even naar verwees, kreeg na zijn tussenkomst een warm applaus vanop de Vivaldi-banken. “Het applaus van uw collega’s is verdiend en stemt overeen met uw rol tijdens de onderhandelingen”, stelde PS-fractieleider Ahmed Laaouej.

Kristof Calvo (Groen).Beeld Photo News

Kleutertuin

Laaouej werd door de PVDA vooral uitgedaagd over de eerdere belofte van de PS dat ze niet in een regering zou stappen zonder dat de wettelijke pensioenleeftijd opnieuw zou worden verlaagd naar 65 jaar. Die verlaging staat niet in het regeerakkoord. Laaouej benadrukte dat er een verschil is tussen een programma en een compromis, dat werd gesloten om het land een toekomst en stabiliteit te geven. “We hebben niet ons hele programma binnengehaald, maar wel veel punten, denk maar aan de herfinanciering van de sociale zekerheid, het behoud van de evenwichtsdotatie en de welvaartsenveloppe die volledig wordt besteed”, reageerde de PS’er.

Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) liet zich niet onbetuigd, vooral toen Theo Francken (N-VA) de meerderheid verweet onrealistische bedragen voorop te stellen uit de strijd tegen de fiscale en sociale fraude. Dat bedrag loopt op tot 1 miljard euro in 2024, maar Francken had het over 2,3 miljard euro, dus alle jaren samengeteld. “Is dit hier een kleutertuin of zo? Moet ik in een parlement, met ervaren politici en voormalige regeringsleden, echt uitleggen dat je die bedragen niet cummulatief mag optellen?” 

‘The losers take it all’

Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas hekelde in haar tussenkomst het “gebrek aan respect” voor de verkiezingsuitslag. “Deze coalitie heeft geen respect voor de kiezer”, klonk het. “Het is een links, francofoon belastingproject dat ingaat tegen de beslissing van de Vlaamse kiezer. Zij voelen zich, zoals Calvo vandaag, verraden en aan de kant gezet. Deze regering heeft geen meerderheid in Vlaanderen en vertegenwoordigt Vlaanderen niet. Besef dat, als u het vertrouwen in de politiek wil herstellen, u dat niet doet met het ‘the losers take it all’ systeem.”

De Coo: ‘Inzetten op samenwerking’

Aan het einde van het debat over de regeringsverklaring heeft Aan het einde van een lang debat over de regeringsverklaring heeft premier Alexander De Croo meerderheid en oppositie opgeroepen om hun tegenstellingen niet op de spits te drijven. Conflict is eigen aan een democratie, zei De Croo, maar volgens hem is er de voorbije jaren “een overkill” aan conflict geweest. “Laat ons inzetten op samenwerking.”

“We gaan het doen”, zei De Croo over de kernuitstap. Het probleem in dat dossier is volgens hem het continue stop and go-beleid van de voorbije jaren. “We doen dat met aandacht voor betaalbaarheid en bevoorradingszekerheid. Ik ga niet aanvaarden dat onze industrie in de problemen komt”, zei De Croo. “Men moet stoppen met onzekerheid te zaaien.”

De taak van de oppositie is om oppositie te voeren, zei De Croo. Maar de verschillen zijn volgens de premier “niet zo groot”. Niemand is tegen een verhoging van de pensioenen, iedereen wil ooit uit kernenergie stappen en wil meer mensen aan de slag. “Laten we het conflict niet kunstmatig voeden.”

Om 15 uur komt de Kamer terug bijeen. Dan krijgen de fracties een laatste repliek. Daarna volgt de vertrouwensstemming.