Vivaldi viseert transacties van meer dan 1 miljoen euro

De Vivaldi-partijen plannen een heffing op grote financiële transacties. Die belasting moet tussen 150 en 300 miljoen euro opbrengen. 

Volgens De Tijd zou het over een heffing op transacties van meer dan 1 miljoen euro gaan. De opbrengsten zouden gebruikt worden om de gezondheidszorg te financieren. Verwacht wordt dat de heffing tot 300 miljoen euro in het laatje zal brengen.

In het regeerakkoord wordt er met geen woord gerept over een belasting op grote vermogens, maar de regeringspartijen lieten wel een opening om zo’n belasting in te voeren. In het akkoord staat dat ‘de overheid zal streven naar een eerlijke bijdrage van die personen die de grootste draagkracht hebben.’

Effecten op naam

Volgens de krant gaat het om een bronheffing. Familiale kmo’s zouden worden vrijgesteld van de heffing. Hetzelfde geldt voor effecten op naam. De modaliteiten van de heffing moeten wel nog uitgewerkt worden. Bedoeling is om bij de volgende begrotingsgesprekken met een concreet voorstel over de brug te komen.

Hoe dan ook moeten spaarders, ondernemers en de werkende mensen zich op dit moment geen zorgen maken over nieuwe belastingen. De regeringspartijen maken zich sterk dat eventuele nieuwe belastingen (bij de volgende begrotingsgesprekken) ingevoerd worden met respect voor mensen die werken, ondernemen en sparen.

Meer