Trumps coronabesmetting duwt Wall Street in het rood

De Amerikaanse beurzen openen zoals verwacht lager, nadat vrijdagochtend bleek dat president Donald Trump besmet is met het coronavirus. Gemiddeld gaan ze 1 procent lager.

Trump en zijn vrouw Melania zitten nu in quarantaine nadat blijkt dat ze Covid-19 hebben opgelopen na contact met medewerkster Hope Hicks, die eerder op de dag positief testte.

Dat zorgt voor chaos en vooral onzekerheid over de aankomende verkiezingen. Over een maand wordt er een nieuwe president gekozen en als blijkt dat Trump, een van de kandidaten, te ziek is en moet vervangen worden, zal dat tot een hoop gedoe leiden. De exacte procedure leest u hier.

Stimulus

De Dow Jones gaat 0,7 procent lager, de S&P500 gaat 0,5 procent in het rood en de Nasdaq verliest 0,8 procent. Dat is minder dramatisch dan verwacht, wat dan weer komt door optimisme over een stimuluspakket voor de coronacrisis. De Democraten kregen hun pakket van 2.200 miljard dollar donderdag door het parlement, maar de Republikeinen zijn nog altijd tegen. De gesprekken blijven lopen.

Nog vrijdag kwamen de jobcijfers voor de afgelopen maand binnen. Die vielen slechter uit dan gehoopt. In september werden er 661.000 nieuwe private jobs gecreëerd, maar waarnemers hadden gerekend op 800.000.

Toeristische aandelen

Dat duwt vooral aandelen die profiteren van een economische heropleving in het rood. De cruise-uitbater Carnival crasht 2,9 procent, net als de luchtvaartmaatschappij Delta en American Airlines vliegt 1,7 procent lager. Ook Big Tech gaat meer dan 2 procent onderuit.

En ook de olieprijzen staan al een paar dagen onder druk. Vrijdag zakte de Amerikaanse benchmark WTI 4 procent tot 37,10 dollar per vat.

Meer