Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

‘We zijn veel te laks’: viroloog Van Ranst bezorgd over stijgende coronacijfers

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld AFP

Europa kleurt steeds roder op de coronakaart van Buitenlandse Zaken. Spanje, Nederland en Spanje kregen al slechte punten, en nu dreigt het volledige grondgebied van Frankrijk een rode zone te worden. Maar is de situatie bij ons dan beter? ‘Neen’, klinkt het beslist bij viroloog Marc Van Ranst.

“Spanje zit duidelijk voor op de epidemie, met 330 bevestigde besmettingen op 100.000 inwoners in 14 dagen”, zegt Van Ranst. “Frankrijk heeft er 237, Nederland 200 en meteen daarna komt België met 191 bevestigde besmettingen op 100.000 inwoners. Het gaat dus niet de goede kant op, dat is duidelijk. Voor maandag zien we nu al een piek waarbij we over de kaap van 2.500 bevestigde gevallen gaan. En dat is misschien nog niet eens het volledige cijfer. Er kunnen nog besmettingen bijkomen. Ook de positiviteitsratio (het percentage positieve testen op het totale aantal uitgevoerde testen, red.) is al een tijdje aan het stijgen.”

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Waarschuwing 

Ontkennen dat het niet goed gaat, heeft volgens Van Ranst geen enkele zin. “In het begin kon onze waarschuwing genegeerd worden, maar sinds september is dat echt niet meer het geval. Sommige leeftijdscategorieën zitten aan een positiviteitsratio van rond de 10 procent. Voor heel Brussel zitten we zelfs bóven die 10 procent. Degenen die een paar weken geleden verklaarden dat er geen tweede golf was en zeiden dat het allemaal kwam omdat we meer testten, hadden ongelijk. Punt.”

Volgens de viroloog moet er dringend ingegrepen worden. “Er zijn nieuwe maatregelen nodig, dat staat als een paal boven water”, klinkt het. Daarbij stelt Van Ranst zijn hoop en vertrouwen op de nieuwe federale regering. “De maatregelen zullen er wel komen, daar reken ik op. Het gaat niet de goede kant uit en daar moet je iets tegenover kunnen stellen.”

Twitter bericht wordt geladen...

We kunnen misschien een voorbeeld nemen aan landen als Duitsland en Italië, waar de cijfers heel wat beter zijn dan bij ons. Duitsland noteerde 31 bevestigde besmettingen op 100.000 inwoners in veertien dagen, Italië 39. Italië was nochtans het zwaarst getroffen land in het begin van de corona-uitbraak. “De Italianen hebben zich duidelijk herpakt. In Italië zijn ze zéér voorzichtig en testen ze ook zeer veel. Voor hen is dit prioriteit nummer één.”

‘Laks’

Het verschil laat zich dan ook voelen. Iedereen die Italië binnen wil, moet sinds donderdag een sneltest ondergaan. Een heel andere situatie dan op Brussels Airport, waar alle aankomende passagiers vanaf 16 jaar alleen een formulier moeten invullen, het zogenaamde Public Health Passenger Locator Form. Thermische camera’s nemen daarnaast de temperatuur op, maar wie een verhoging heeft krijgt enkel een flyer met informatie.

“We zijn daar zeer laks in”, aldus Van Ranst. “Dat is al van in het begin zo. En dat is niet goed. Het is ook niet makkelijk, natuurlijk. We zijn een klein landje in het midden van Europa, met een belangrijke stad als Brussel. Het is moeilijk om dat in de hand te houden. Een eiland of een afgelegen land zoals Finland heeft het op dat vlak makkelijker.”

Dat pleit ons wel niet vrij. “Er worden ook geen belangrijke pogingen gedaan om het virus buiten te houden”, nuanceert hij. “Als je alleen een zelfevaluatie moet invullen en daarbij goed scoort, hoef je niet in quarantaine. Zoiets kan bespeeld worden van begin tot einde.”

Dat vrijblijvende karakter - zoals Van Ranst het zelf noemt - is gevaarlijk. “Dat kan je je permitteren als de cijfers heel laag zijn of er een curve naar omlaag is, maar het bijt je in je achterste als je de curve naar boven ziet gaan.”