©  Photo News

Kamer geeft regering-De Croo het vertrouwen: “Aan het werk nu!”

De Kamer heeft zaterdagnamiddag het vertrouwen geschonken aan de regering van Alexander De Croo. Dat gebeurde met 87 stemmen voor, 54 tegen en 7 onthoudingen. Nu de Vivaldi-partijen ook de steun van het federale parlement hebben, kan de nieuwe regering 495 na de verkiezingen van 26 mei 2019 eindelijk aan de slag.

fem

De stemming leverde voor Vivaldi zoals verwacht geen moeilijkheden op. Socialisten, liberalen, groenen en CD&V hebben met 87 zetels een ruime meerderheid. Ook CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert keurde toch de motie van vertrouwen goed, ook al sprak hij zich op het toetredingscongres van zijn partij woensdagavond tegen het regeerakkoord uit.

Premier Alexander De Croo dankte in een tweet voor het vertrouwen dat hij kreeg. “Aan het werk nu!”, schreef hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de oppositie onthielden de vijf leden van CDH zich. “We geven jullie het voordeel van de twijfel”, verklaarde Catherine Fonck (CDH). “Het is belangrijk dat we eindelijk een regering hebben, daarom zullen wij ons onthouden.”

Ook DéFI deed dat. “Wij zullen ons onthouden, omdat er inderdaad duidelijke sociale vooruitgangen zijn en een staatshervorming die gebaseerd zal zijn op rationele argumenten en niet enkel op identiteit”, zei Sophie Rohonyi. “Maar daarnaast zijn er te veel onduidelijkheden en onzekerheden.”

N-VA, Vlaams Belang en de leden van PVDA/PTB stemden tegen. Twee Kamerleden stemden niet mee, maar het is nog onduidelijk over wie het gaat.

Debat van 15 uur

De stemming komt er na de regeerverklaring van donderdag en het parlementaire debat van vrijdag dat maar liefst 15 uur heeft geduurd. Pas om 2.30 uur zaterdagnacht werd dat afgesloten. Zich uitspreken over de motie van vertrouwen die premier Alexander De Croo donderdag indiende, kan pas 48 uur later, waardoor de Kamerleden uitzonderlijk op zaterdag nog eens moesten afzakken naar Brussel. Ook uitzonderlijk: de Kamer vergaderde om coronaredenen in het Europees Parlement.

Maggie De Block wordt fractieleider Open Vld

Ondertussen hebben de leden van de fractie van Open Vld ex-minister Maggie De Block aangeduid als fractieleider. “Ik dank de collega’s voor het vertrouwen en zal als coach al onze nieuwe en ervaren parlementsleden bijstaan in het parlementaire werk”, reageert ze.

Patrick Dewael is geen kamervoorzitter meer. Hij kiest voor een vrije rol. “Ik heb in mijn parlementaire carrière 17 jaar de liberale fractie geleid. Uiteraard zal ik de komende jaren mijn freedom of speech volop blijven benutten, zeker ook in de verdediging van onze premier en regering.” Dewael zal ook een commissie voor Open Vld voorzitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER