Videospeler inladen...

Hulplijn 1712 roept op om grensoverschrijdend gedrag te melden: "Geef aan waar de grens is en durf te spreken"

Hulplijn 1712 roept op om niet weg te kijken bij grensoverschrijdend gedrag. Ze lanceren daarvoor een nieuwe campagne die vooral focust op de cultuur- en sportsector, want daar zijn recent verschillende gevallen van grensoverschrijdend gedrag aan het licht gekomen. Verschillende topsporters en actrices delen voor de campagne hun ervaringen. "Het is heel belangrijk om aan te geven waar de grens ligt en durven te spreken als die wordt overschreden", zegt turnster Aagje Vanwalleghem.

"Topsport mag hard zijn, dat maakt je ook sterk, maar topsport heeft me ook mentaal kapot gekregen", getuigt turnster Aagje Vanwalleghem voor de campagne. "Er kwam heel wat knip-en-plakwerk aan te pas om weer een normaal persoon te zijn." Vanwalleghem wil sporters en hun ouders laten weten dat het heel belangrijk is om grenzen aan te geven. "Je moet laten zien waar die grens zit en er durven over te spreken als die overschreden wordt."

Uit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de Vlaamse jongeren het slachtoffer is geweest van psychisch grensoverschrijdend gedrag tijdens het sporten. Daar spelen verschillende factoren een rol: de macht van de coach, de druk van competitie, de cultuur van lichamelijkheid, de ambitie van jonge (top)sporters en het gebrek aan controle of opleiding van sommige vrijwilligers en begeleiders. 1 op de 5 Vlaamse sporters is zelfs als minderjarige in aanraking gekomen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Lees verder onder de getuigenis van Aagje Vanwalleghem:

Videospeler inladen...

Atlete Louize Carton heeft een eetstoornis, maar kon daarover nergens terecht. "Ik heb vaak mijn bezorgdheid geuit, maar er is niemand die aan de alarmbel heeft getrokken", vertelt ze. "Ik kreeg vaak de opmerking dat ik er goed uitzag, maar dat bevestigt je natuurlijk in je gestoord eetgedrag. Niemand durft te spreken en dat is echt niet oké."

Lees verder onder de getuigenis van atlete Louize Carton:

Videospeler inladen...

Ook in de cultuursector is ontoelaatbaar gedrag schering en inslag. Het voorbije jaar heeft één op de vier vrouwen er ongewenste fysieke of seksuele toenaderingen ervaren. Eén op vijf de mannen heeft een bepaalde vorm van grensoverschrijdend gedrag meegemaakt.

In de professionele cultuursector kunnen werkonzekerheid, de grote competitie en concurrentie en het onzekere toekomstperspectief een voedingsbodem zijn voor ongepast gedrag. "Ik ben al 36 jaar actrice. In al die tijd is er al wat veranderd, maar het fundamentele is er nog altijd. Binnen de machtsstructuren is dat nog altijd te mannelijk, te rigide."

Lees verder onder de getuigenissen van actrices Marijke Pinoy en Anemone Valcke:

Videospeler inladen...

"Met de nieuwe campagne willen we binnen die sectoren een omslag realiseren", aldus Wim Van de Voorde van 1712. "Dat wil zeggen dat we geweld (h)erkennen, benoemen, bespreken en aanpakken, kortom dat we niet wegkijken van het probleem. Je kunt ons vergelijken met een huisarts op de eerste lijn die dan doorverwijst naar een specialist."

"Kijk niet weg"

Slachtoffers van ongepast gedrag en omstaanders durven vaak niet om hulp vragen omdat ze schuld, schaamte en angst ervaren. De campagne vraagt net de omstaanders om niet weg te kijken. Zij kunnen een belangrijke rol spelen om het tij te keren. "Omstanders van geweld spelen een belangrijke rol bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag", zegt Van de Voorde. "Ze kunnen het slachtoffer ondersteunen of contact opnemen met 1712. Ze kunnen ook bijdragen tot een klimaat in de sportclub of cultuurorganisatie waar niet wordt weggekeken van het probleem."

Omstanders van geweld spelen een belangrijke rol bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag

Wim Van de Voorde, coördinator hulplijn 1712

In samenwerking met de Vlaamse overheid stuurt hulplijn 1712 duizenden sport- en cultuurorganisaties campagne-affiches op met de vraag om die op te hangen in de kleedkamers of op andere zichtbare plaatsen. Hieronder ziet u een van die affiches.

Meest gelezen