Politici en virologen hinten op strengere coronamaatregelen

Het is goed mogelijk dat er de komende week strengere maatregelen aankomen om het coronavirus binnen de perken te houden. Kersvers minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en virologe Erika Vlieghe gaven daar dit weekend al een voorschot op.

Beperk uw contacten tot drie vaste mensen‘, zei Vandenbroucke zondag op de Franstalige zender RTL. Het is vooralsnog een advies en geen verplichting, maar als de minister van Volksgezondheid zoiets zegt, betekent dat toch iets.

De socialistische minister voegde daar meteen aan toe dat er ‘eerstdaags geen nieuwe maatregelen volgen’, maar dat de situatie wel bestudeerd wordt.

‘Situatie loopt uit de hand’

Dat er iets op til is, werd maandag bevestigd door een interview met virologe Erika Vlieghe. ‘Dat cijfer van drie komt niet uit de lucht vallen. Het staat ook al in ons Celeval-rapport. Daarin staat dat je in code oranje je contacten moet beperken tot drie. Het is dus een vertaling van de realiteit naar wat wij hebben aanbevolen’, klinkt het bij de VRT. ‘Ik denk dat iedereen wel aanvoelt dat de situatie uit de hand aan het lopen is, en een van de grote doelstellingen is altijd dat het gezondheidssysteem niet onder druk mag komen te staan.’

Vlieghe vraagt daarom een betere informatiecampagne rond het coronavirus omdat ze vreest dat heel veel zieke mensen op dit moment niet op de hoogte zijn van de maatregelen en de verspreiding van het virus.

Volgens de laatste cijfers waren er in de week tussen 25 september en 1 oktober gemiddeld 2.103 nieuwe besmettingen per dag in ons land, 32 procent meer dan een week eerder. Ondertussen blijkt dat ook de Franse hoofdstad Parijs al zijn cafés sluit voor de komende twee weken.

Meer