Direct naar artikelinhoud
AchtergrondBrussel

Terwijl de Brusselse ziekenhuizen vollopen, is het ‘Aalstenaars eerst’ aan de Dender

Archiefbeeld.Beeld Tim Dirven

De Brusselse ziekenhuizen lopen stilaan vol met coronapatiënten. Het Brusselse UZ rekent daarom op ziekenhuizen in Aalst om patiënten over te nemen. Maar daar hebben de Aalstenaars nu een stokje voor gestoken. ‘Ik vind het nogal straf dat dit zo eenzijdig wordt afgekondigd.’ 

Op de kaart met nieuwe besmettingen kleurt Brussel al langer dieprood. De ziekenhuizen daar krijgen de laatste weken een serieuze toestroom met coronapatiënten te verwerken. Ook het UZ Brussel loopt tegen zijn limiet. Van de negen bedden die het ziekenhuis op intensieve zorg heeft voor coronapatiënten waren er vandaag acht bezet. “Op intensieve zorg krijgen we stilaan een bottleneck”, zegt CEO Marc Noppen. “Dit weekend hebben we al patiënten moeten transfereren, omdat we vol lagen wat betreft covidcapaciteit. En dat geldt stilaan voor alle Brusselse ziekenhuizen.”   

Om ervoor te zorgen dat een ziekenhuis niet kopje-onder gaat als er ergens een corona-uitbraak is, heeft de federale overheid een spreidingsplan opgemaakt. Ziekenhuizen moeten patiënten die ze niet meer kunnen opvangen verdelen over de andere hospitalen in hun netwerk. Daartoe behoren voor het UZ Brussel ook de twee ziekenhuizen in Aalst. Maar in de Denderstad klinkt het nu dat de Brusselse patiënten niet meer welkom zijn.

“Er zijn grenzen aan de medische solidariteit”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) tegen vrt.nws. “Ik geloof dat die grens nu bereikt is.” 

Ook al zijn er op dit moment nog maar enkele patiënten vanuit Brussel naar Aalst overgebracht, toch is er een belangrijke reden om de influx een halt toe te roepen. Als de Aalsterse ziekenhuizen meer bedden voor coronapatiënten moeten vrijhouden, dan kunnen patiënten niet meer in het ziekenhuis terecht voor reguliere ingrepen zoals een appendicitis of een hartoperatie.  “Ik ga er redelijkerwijs van uit dat het basisprincipe moet zijn dat een Aalsterse patiënt naar een Aalsters ziekenhuis moet kunnen gaan”, zegt D’Haese. 

De directeur van het UZ Brussel reageert nu redelijk verbolgen op die ‘Aalstenaars eerst’-politiek. Vooral ook omdat het andere ziekenhuis binnen het netwerk – Sint-Maria in Halle – momenteel ook verzadigd is qua covidbedden. “Ik vind het nogal straf dat dit zo eenzijdig wordt afgekondigd”, zegt Noppen. “Ik heb die beslissing ook moeten vernemen via de pers. Dit is heel vervelend en ik keur die redenering af.”

Andere zorgen 

Omdat Aalst nu weigert, zullen er meer patiënten naar het UZ in Gent worden overgebracht. Dat ziekenhuis had al één patiënt uit het UZ Brussel op zijn gewone covidafdeling liggen. In totaal heeft het UZ Gent nu zes coronapatiënten op zijn covidafdeling, waar er voorlopig veertien bedden zijn. Nog eens vier patiënten liggen in het ziekenhuis op intensieve zorg. “Op dit moment is alles nog onder controle”, zegt woordvoerder Karlien Wouters. “Maar we zijn wel bezorgd. Als het aantal patiënten te sterk toeneemt, dan heeft dat gevolgen voor andere ingrepen die we in het ziekenhuis doen.”  

Terug in Brussel houden andere ziekenhuizen ondertussen hun hart vast voor wat er nog komt. Omdat ziekenhuizen hun bedden op intensieve zorg nodig hebben voor al wie een zware chirurgische operatie heeft ondergaan, kunnen dat soort ingrepen in het gedrang komen. “Als de coronacijfers zich op deze manier doorzetten, dan gaan we er niet meer in slagen om andere patiënten op intensieve zorg op te nemen”, zegt Kenneth Coenye, hoofdarts van het Sint-Jansziekenhuis in hartje Brussel. 

De situatie in Brussel is dan wel uitzonderlijk, maar door de crisis begin dit jaar kampen sommige ziekenhuizen op dit moment nog met een ander probleem. Veel ingrepen die niet dringend waren, zijn toen uitgesteld. Dat maakt dat de ziekenhuizen op dit moment soms nog een achterstand weg te werken hebben. 

“De achterstand maakt dat het nog steeds drukker is op onze afdelingen met reguliere zorgen”, zegt de woordvoerder van het UZ Gent. “Dat maakt het ook weer moeilijker meer personeel vrij te maken voor onze covidbedden. Per bed is daar ook meer zorgpersoneel nodig dan voor de andere afdelingen.” 

Informatiecampagne 

Een verbetering in de cijfers lijkt op dit moment nog ver weg. Experts hadden gehoopt dat het aantal nieuwe besmettingen zou stabiliseren, maar ook dat is niet gebeurd. Dat zei viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) gisteren nog op de persconferentie van het crisiscentrum. Volgens het laatste weekgemiddelde raken nu dagelijks iets meer dan 2.100 Belgen met het virus besmet. De teller met het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames staat nu ook op 77. 

“Omdat het huis in brand staat en we iets moeten doen” heeft infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) voorgesteld om een nieuwe informatiecampagne op te starten. “We moeten de communicatie meer toespitsen op verschillende doelgroepen, die we momenteel nog te weinig bereiken”, zegt Vlieghe. “Dat zijn onder meer etnische groepen, maar ook jongeren.”  

Ook zorgverleners bevestigen dat het de mensen die in het ziekenhuis belanden soms nog aan kennis over het virus en de maatregelen ontbreekt. “Ik kan alleen maar vaststellen dat er nog veel onwetendheid is”, zegt de directeur van het UZ Brussel. “Wie geen kranten leest of naar het nieuws kijkt, kent de maatregelen niet goed. Ik denk dat burgemeesters en maatschappelijk werkers op het terrein meer moeten doen om iedereen te informeren.”