Google bindt strijd aan met kantoorsoftware Microsoft 365

G Suite, het Google-pakket met kantoorsoftware, gaat voortaan als Google Workspace door het leven. De Amerikaanse internetreus wil nu de handschoen opnemen tegen grote concurrent Microsoft (365).

Alphabet, het moederbedrijf van Google, kondigde dinsdag aan dat het zijn productiviteitsapps gaat samenvoegen onder een nieuwe naam, Google Workspace. Het gaat dan om alle bestaande diensten, zoals Google Docs, Google Drive, Google Calendar, Google Meet en mailsoftware Gmail.

De ingreep moet van Google een aantrekkelijk alternatief maken voor de Office 365-applicaties van Microsoft, die populairder zijn voor zakelijk gebruik. Als de zoekgigant erin slaagt om het gebruik van Workspace omhoog te schroeven, dan zou dat de omzet van de cloudpoot (waaronder Workspace valt) stuwen. En dat is bijzonder welgekomen in coronatijden, waarbij de advertentie-inkomsten onder druk staan.

Voor bedrijven met minder dan 300 werknemers lanceert Google drie specifieke tariefplannen:

  • Business Starter: voor kleine ondernemingen die voldoende hebben met een eigen e-mailadres en standaardtools en -software. Per gebruiker kost dit 5,20 euro, exclusief btw.
  • Business Standard: voor bedrijven die een uitgebreider aanbod aan software en opslagcapaciteit wensen en grotere vergaderingen willen organiseren. Per gebruiker kost dit 10,40 euro, exclusief btw.
  • Business Plus: voor bedrijven die extra beveiligingsmogelijkheden en andere functionaliteiten nodig hebben. Per gebruiker kost dit 15,60 euro, exclusief btw.

Het is niet de eerste keer dat Google het gebruik van zijn zakelijke applicaties probeert te boosten. In 2014 werd Google Enterprise, zoals het aanbod toen heette, herdoopt tot Google for Work. Twee jaar later kreeg de online kantoorsoftware de huidige naam, Google G Suite.

Lees ook: Dubbelslag Google zet slag om de cloud in vuur en vlam

Meer