Verenigde Staten zenuwachtig over Chinese interesse in Israëlische havens

In de Verenigde Staten zijn de autoriteiten op zoek naar binnenlandse partijen die mogelijk een bod zouden willen doen op de haven van Haifa in Israël. Een Amerikaanse aanwezigheid in de Israëlische haven moet een tegengewicht vormen voor de toenemende impact van China in het Midden-Oosten. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld.

Ook een aantal groepen uit de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije zouden interesse in de haven van Haifa laten blijken. 

Chinese invloed

Haifa is de grootste haven van Israël. Eind oktober worden in het havengebied voor 2 miljard shekel (ongeveer 500 miljoen euro) activa verkocht. De Verenigde Staten willen liever geen nieuwe kans laten voorbijgaan om de hand op dergelijke strategische belangen te kunnen leggen.

De Amerikaanse regering reageerde al zenuwachtig op de activiteiten die Chinese partijen al in een ander havengebied van Haifa hebben ontplooid. De Amerikaanse autoriteiten zouden tegenover Israël al hun ongerustheid over de groeiende Chinese invloed hebben geuit. Daarbij zou ook gewezen zijn op de veiligheidsaspecten van de verkoop van de havenactiviteiten.

Sinds Donald Trump president van de Verenigde Staten is geworden, heeft de Amerikaanse regering bondgenoten geregeld gevraagd om de betrokkenheid van Chinese investeringen in grote infrastructuurprojecten te vermijden.

Inmiddels zouden al een aantal Amerikaanse bedrijven benaderd zijn om een bod op de Israëlische havenactiviteiten in te dienen. Tot nu toe zouden Chinese partijen voor de betrokken portfolio’s nog geen publieke interesse hebben laten blijken. 

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Israël benadrukt dat de investeringen van zijn land in de regio geen enkele geopolitieke agenda dienen. ‘De investeringen houden voor Israël ook geen enkel veiligheidsgevaar in,’ voegde hij eraan toe.

Emiraten

Vijf jaar geleden haalde de Chinese Shanghai International Port Group (SPIG) bij een aanbesteding een eerder project in Haifa binnen. Toen hadden zich geen Amerikaanse kandidaten gemeld. ‘Dit keer zouden echter bijzondere inspanningen worden gedaan om eventueel een Amerikaanse partner aan te brengen,’ voerde Dan Catarivas, hoofd internationale relaties bij de Manufacturers’ Association of Israel, aan.

De zesde vloot van de Amerikaanse marine gaat soms voor anker in de buurt van het havengebied dat door de Chinese groep wordt uitgebaat. Daarbij hebben woordvoerders van de Amerikaanse overheid al hun bezorgdheid over mogelijke veiligheidsproblemen uitgedrukt. 

Volgens een aantal bronnen zouden inderdaad een aantal Amerikaanse bedrijven interesse tonen in de havenactiviteiten die nu in Haifa te koop worden aangeboden. Het is echter niet zeker of die interesse zich ook in een reëel bod zal vertalen.

‘Nu Israël de banden met de Verenigde Arabische Emiraten normaliseert, zou dat land alvast een veiliger alternatief voor Chinese investeringen kunnen zijn,’ betoogde David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur in Israël.

‘Het havenbedrijf DP World uit Dubai heeft al een samenwerking opgezet met de Israëlische zakenman Shlomi Fogel om een ​​bod op de activa voor te bereiden,’ zegt Bloomberg. ‘Ook het Turkse industriële conglomeraat Yildirim Holding zou een bod overwegen, ondanks de gespannen diplomatieke banden met Israël.’

Een eventuele verkoop moet wel door de Israëlische autoriteiten worden goedgekeurd.

Meer