Impact coronavirus op wereldhandel minder dramatisch dan verwacht

De wereldwijde handel zal dit jaar minder dramatisch instorten dan verwacht door de impact van het coronavirus, maar het herstel volgend jaar zal ook moeizamer verlopen dat gedacht. Dat bleek uit een nieuwe prognose van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

De organisatie is van mening dat de wereldwijde handel dit jaar ‘maar’ 9,2 procent lager zal liggen dan in 2019. In april ging ze in het meest optimistische scenario nog uit van een daling met 12,9 procent.

Handel in mondmaskers

De vooruitzichten zijn verbeterd dankzij gunstige evoluties in juni en juli, aldus de WTO. Vooral de handel in COVID-19-gerelateerde goederen deed het goed. Zo bedroeg de handel in mondmaskers tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 71 miljard dollar (60 miljard euro), 87 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. China leverde daar 57 procent van.

Voor volgend jaar verwacht de WTO nu een herstel van 7,2 procent. In april klonk het nog dat de wereldhandel met 21,3 procent zou kunnen herstellen.

De Wereldhandelsorganisatie benadrukt dat ook de nieuwe prognoses met veel onzekerheid gepaard gaan. Heropflakkeringen van het coronavirus in bepaalde regio’s, of een sneller dan verwacht vaccin, kunnen de verwachtingen in de ene of de andere richting beïnvloeden.

Meer