Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron: ‘Strengere maatregelen voor Brussel, maar geen lockdown’

 ©  BELGA

In Brussel is er momenteel druk overleg aan de gang over extra maatregelen die genomen kunnen worden in het licht van de huidige gezondheidssituatie. ‘Van een lockdown zoals in maart is er geen sprake’, zei Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron voorafgaand het overleg. De sluiting van de cafés is dan wel weer een optie die op tafel ligt, en het zijn vooral de jongeren die beter bereikt moeten worden.

cevt

Dinsdag werden er nieuwe coronamaatregelen aangekondigd die nationaal vanaf vrijdag gelden. In Brussel gaat het slechter dan in veel andere delen van ons land en daarom zit de crisiscel woensdag samen. Daarin zitten de negentien burgemeesters van het Brussels Gewest, minister-president Rudi Vervoort, minister Maron, vertegenwoordigers van de verschillende politiezones, de Hoge Ambtenaar voor het gewest en Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Strengere maatregelen

Maron zei vanochtend op de Franstalige radiozender RTL dat er strengere maatregelen zullen komen voor Brussel die verder zullen gaan dan de nationale. Hij gaf voor het overleg wel aan dat er geen nieuwe lockdown zal komen. Een sluiting van de Brusselse cafés ligt wel op tafel. Maar dat is nog onder discussie, want als je die sluit, gaan mensen misschien bij elkaar thuis drinken, zei hij. Maron kon wel met zekerheid zeggen dat er niets zal veranderen voor het openbaar vervoer of voor de rusthuizen.

Ook virologe Erika Vlieghe noemde de situatie in Brussel extra ernstig woensdagochtend op Radio 1. ‘Maar het is niet zo dat de strengere maatregelen de schuld van Brussel zijn. De situatie in Brussel was in augustus al moeilijk, dat heeft lang aangesleept. Maar veel grote steden hebben problemen. Er zijn veel gemeentes met problemen. Het is echt niet alleen Brussel, alleen is het probleem daar extra erg.’ Op de coronabarometer, die nog officieel openbaar gemaakt moet worden, zou Brussel op code rood staan en de rest van het land op code oranje.

Communicatie

Experten vragen al langer betere communicatiecampagnes of covid-teams in het veld, om moeilijk te bereiken groepen in vaak dichtbevolkte wijken te bereiken. ‘Misschien komen er nog extra communicatiecampagnes voor die wijken’, gaf Maron nog mee.

Tenslotte is er nog de vraag wie de crisis in Brussel beheert. Die werd dinsdag nog gesteld door Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel. En dat stoot minister Maron enigszins tegen de borst. ‘Ik wil graag dat het UZ Brussel beheert’, reageert hij. ‘Zij hebben aan de alarmbel getrokken terwijl de situatie minder erg is dan zes van veertien ziekenhuizen in Antwerpen, maar daar heeft niemand het over. Ik wil graag begrijpen waarom het bij een Vlaams ziekenhuis in Brussel een affaire wordt, terwijl er zes ziekenhuizen op veertien in Antwerpen zijn waar niemand over praat’, besluit hij.

De cijfers in Brussel

De r-waarde ligt in Brussel op 1,329. Dat wil zeggen dat een besmette persoon gemiddeld meer dan 1 persoon besmet. De afgelopen 14 dagen waren er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest per 100.000 mensen 502,4 besmettingen. In de laatste zeven dagen werden er 3.782 besmettingen geregistreerd.

Ter vergelijking: in de provincie Luik, die er na Brussel het slechtst aan toe is in ons land, waren er de afgelopen 14 dagen 342 besmettingen per 100.000 inwoners. De laatste zeven dagen werd er 2.383 nieuwe coronagevallen vastgesteld. In ons land loopt Brussel dus met een ruime voorsprong op kop.