Direct naar artikelinhoud
Wetstraat

Ondanks dure beloften behouden ex-ministers eigen personeel

Archiefbeeld, eedaflegging van de regeringsploeg van Eerste minister Alexander De Croo bij Koning Filip.Beeld Photo News

Het gros van de afscheidnemende ministers doet de komende jaren een beroep op twee door de staat betaalde medewerkers. Dat schrijft De Standaard.

en

Video wordt geladen...

Een federale minister of staats­secretaris die afzwaait, heeft tijdens de volgende legislatuur recht op twee voltijdse, door de staatskas betaalde medewerkers. Een rondvraag door de krant leert dat de meeste oud-ministers uit de regering-Wilmès daarvan gebruik zullen maken. De regeling moet vermijden dat ex-­regeringsleden plots zonder omkadering vallen, maar de laatste jaren is ze uitgegroeid tot een symbool van een oude politieke cultuur.

Tijdens de regeringsonder­handelingen kwam de kwestie ter sprake in het kader van initiatieven rond politieke vernieuwing. Volgens verschillende bronnen waren de meeste partijen voorstander van een hervorming, waarvoor slechts een koninklijk besluit ­gewijzigd moet worden, maar ver­zette de MR zich.

Aangezien besloten werd momenteel niets te veranderen, kunnen de huidige afscheid­nemende ­ministers van de regeling gebruik­maken. Tien van de dertien ministers uit de regering-Wilmès zijn geen lid van de regering-De Croo. Zes van hen geven aan een beroep te zullen doen op de twee medewerkers.