Direct naar artikelinhoud
5G-netwerk

Proximus en Orange zetten Chinezen buiten voor Belgisch 5G-netwerk

De CEO van Proximus Guillaume Boutin. Zijn bedrijf gaat met Nokia en Ericsson in zee.Beeld Photo News

Telecomoperator Proximus kiest het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson voor de uitrol van het snelle mobiele internet 5G. Het Chinese Huawei wordt bedankt. Ook concurrent Orange kiest Nokia voor de modernisering van zijn netwerk.

De huidige leverancier van de netwerkinfrastructuur van Proximus is Huawei. De Chinese telecomreus ligt vooral vanuit de Verenigde Staten al geruime tijd onder vuur. De Amerikanen verdenken Huawei van spionage door de Chinese overheid. België en andere Europese landen werden in het verleden door de VS gewaarschuwd om voor de uitbouw van 5G niet in zee te gaan met Huawei.

Aanvankelijk verdedigde Proximus zijn Chinese partner, die in vergelijking met de Europese spelers verder staat op technologisch gebied en dat ook betere prijzen biedt. Maar eind juni besliste de Nationale Veiligheidsraad uiteindelijk om ‘strenge veiligheidsvoorwaarden’ op te leggen aan de toekomstige kritieke 5G-infrastructuur om ‘niet-wenselijk gebruik te voorkomen’. De naam Huawei viel daarbij niet, maar het was duidelijk vooral tegen Chinese infrastructuur gericht. Ook in andere Europese landen werden de Chinezen inmiddels de wacht aangezegd. 

Proximus gaat dus met Nokia en Ericsson in zee. Het Finse Nokia mag het huidige radiotoegangsnetwerk (met name de antennes) voor 2G, 3G en 4G geleidelijk moderniseren en de Huawei-apparatuur vervangen tegen 2023, en doet ook mee aan de uitrol van het 5G-netwerk. Ericsson levert de infrastructuur voor de kern van het mobiele netwerk. De twee Europese leveranciers kwamen volgens Proximus-CEO Guillaume Boutin als beste optie uit de bus na een “grondig en competitief selectieproces gebaseerd op objectieve criteria”. De criteria zijn technologisch, operationeel, financieel en milieugerelateerd. De contracten met Nokia en Ericsson komen volgens Proximus overigens voordeliger uit dan waarmee het telecombedrijf rekening had gehouden. “Door de extreme interesse om met ons een partnerschap aan te gaan, hebben wij een extreem goed resultaat kunnen bereiken”, aldus Boutin.

Tegelijk met Proximus kondigde ook concurrent Orange aan dat het Nokia kiest voor de modernisering van zijn netwerk. Huawei legt zich neer bij de keuze van beide telecomoperatoren. “Dit is de uitkomst van een aanbesteding georganiseerd door de operatoren en het resultaat van de vrije markt”, reageert de Chinese telecomgigant.