Direct naar artikelinhoud
Drugsoverlast

Bart De Wever (N-VA) over legalisering drugs: ‘Een optie die men onder ogen moet durven zien’

Bart De Wever (N-VA) over legalisering drugs: ‘Een optie die men onder ogen moet durven zien’
Beeld BELGA

Terwijl Antwerpen de strijd tegen drugs opvoert, verkent Bart De Wever in een nieuw boek over de Nederlandse strijd tegen drugs de piste van een legalisering. ‘Het is een optie die men onder ogen moet durven zien. De strijd tegen alcohol en nicotine is ook opgegeven.’

2019 bracht opnieuw een record aan cocaïnevangsten in de Antwerpse haven. Zo’n 62 ton van het witte poeder werd vorig jaar onderschept door de douane. Dat lijkt veel, maar volgens schattingen gaat het om een peulschil van de totale hoeveelheid coke die via de dokken zijn weg vond naar een neus.

In Antwerpen geldt ook: hoe meer drugs, hoe meer kogels. Het drugsgeweld loopt steeds meer uit de hand. De hoge ambities van het Stroomplan, dat de expertise binnen verschillende diensten moest bundelen, werden nooit ingelost. Afgelopen maand ging de Antwerpse war on drugs een nieuwe fase in. Met Operatie Nachtwacht wil de politie de rust in de straten van de Scheldestad doen weerkeren, na een lange reeks gewelddaden en granaataanslagen.

In het boek Nederland, Drugsland onderzoeken de Volkskrant-journalist Jan Tromp en hoogleraar Pieter Tops de schaduwzijde van het criminele drugscircuit, en hoe de drugsnetwerken de wind uit de zeilen gehaald kan worden. Ook burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat in het boek zijn licht schijnen over de strijd tegen de coke die door de Antwerpse haven passeert. De Wever toont zich daarbij erg somber over de kans om die te winnen.

“Ik heb al lang door dat ik mezelf iets heb aangedaan door te zeggen: ik ga mij dat drugsprobleem aantrekken, want de achterkant van je stad gaat er steeds meer mee geconfronteerd worden en hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn daar ooit nog greep op te krijgen. Maar ik heb wel elke illusie verloren dat ik dat ooit zal gedaan krijgen. Zolang ik hier zit zal ik ermee bezig zijn. En wie mij zal opvolgen zal er ook mee bezig zijn.”

Opmerkelijk: De Wever verkent in het boek ook de piste open om de strijd te staken en drugs uit de illegale sfeer te halen. Tot nu toe was dat voor de burgemeester nooit echt een alternatief. “Het kan ook zijn dat je moet vaststellen dat we dit niet aankunnen. Dan moet je het opgeven, hè.”

De Wever lijkt weliswaar vooral een theoretische denkoefening te maken, maar benadrukt in het boek toch: “Het is een optie die men onder ogen moet durven zien. De strijd tegen alcohol en nicotine is ook opgegeven. De producten zijn gelegaliseerd. Ik vind het idee dat we zoiets met andere roesmiddelen nog een keer zouden doen afschuwelijk. Maar het is natuurlijk wel een oplossing. Dat kan ik niet ontkennen.”

De kanttekening die de Antwerpse burgemeester daarbij maakt, is dat legalisering niet in de kaart van de criminele drugsnetwerken mag spelen. “Het enige waar ik dan voor pleit is: doe het rücksichtslos, doe het niet halfwas. Want dan geef je het crimineel-kapitalistische systeem een witte voorkant.”

In een reactie op zijn eigen uitspraken uit het boek verduidelijkt De Wever: “Ik ben tegen iedere legalisering van drugs. Punt aan de lijn.”