Federaal minister van Energie Tinne Van Der Straeten (Groen)
Volledig scherm
Federaal minister van Energie Tinne Van Der Straeten (Groen) © BELGA

Minister Tinne Van Der Straeten (Groen): “Kernenergie zal overbodig zijn tegen 2025"

Kersvers federaal minister van Energie Tinne Van Der Straeten (Groen) vertelt in een interview met De Zondag over haar ambities deze legislatuur en de beoogde kernuitstap tegen 2025. “Als kernenergie verdwijnt, komt er veel ruimte voor nieuwe energie”, klinkt het. “Mijn bilan mag niet zijn: zeven kerncentrales dicht. Mijn bilan moet zijn: duurzame en betaalbare energie voor iedereen”. 

250 reacties

  • Peter Bloemen

    3 jaar geleden
    kerncentrales: weinig CO2, belastingsinkomsten. Gascentrales: veel CO2, overheidsgesubsidieerd. Goed bezig vivaldi… Sinds wanneer is gas verbranden hernieuwbare energie?
  • Derdyn Bart

    3 jaar geleden
    Indien ministers net zoals architecten/aannemers 10 jaar aansprakelijk zouden gesteld worden voor hun beslissingen zouden er veel minder dwaze beslissingen genomen worden. Een Afrikaniste die over energie gaat? Vuur maken met 2 stokjes en wat stenen binnenkort? Ze is duidelijk niet van de Duracell stam.
  • Anoniem

    3 jaar geleden
    Allez, dus in 2025 hebben we alleen nog stroom als het hard genoeg waait. En @Lisette Theunis: in Tessenderlo gaat een tweede gascentrale worden bijgebouwd. Omdat ze niet rendabel is? Think twice!
  • Geert Tamsyn

    3 jaar geleden
    Lisette Theunis, deze regering zet de nodige stroom niet op de helling, deze regering vervangt de kerncentrales door gascentrales. In het verleden werden gascentrales stilgelegd wegens overproductie door kerncentrales. Dat zal vanaf 2025 niet meer nodig zijn, gascentrales zijn moduleerbaar en kunnen zich soepel aanpassen aan de behoefte en zullen dan wel rendabel zijn. Anders zouden er geen privé-investeerders hun centen in pompen, zoals nu het geval is.
  • Lisette Theunis

    3 jaar geleden
    Geert Tamsyn- Bedrijfsleiders kijken in tegenstelling tot politici ver vooruit. Als deze regering in de toekomst de nodige stroom voor hun fabrieken op de helling zet, en niet meer kan garanderen, gaan bedrijfslijders zelf voor hun nodige stroom moeten zorgen. Zorgen dat je fabriek niet stilvalt noemt men in de pers dan interesse..In het verleden werden de gascentrale in Tessendero en ook andere centrales stilgelegd; wegens niet rendabel zonder subsidies !